Tarify elektřiny zůstanou do konce roku 2018, pak musí přijít změna, říká Vitásková

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
15. 4. 2016 14:00
V tomto týdnu označila Alena Vitásková předchozí záměr Energetického regulačního úřadu, jehož je předsedkyní, na změnu tarifů podle velikosti jističů za nesmysl. Nyní v rozhovoru pro Aktuálně.cz vysvětluje, proč tak zásadní změnu postoje během několika měsíců nelze považovat za obrat. Změna tarifů je podle ní i nadále nutná, do konce roku 2018 ale nepřijde.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Aktuálně.cz: Jak je možné že na Energetickém regulačním úřadu (ERÚ) došlo během čtyř měsíců k tak zásadnímu obratu? Nejprve v lednu představil revoluční změnu tarifů, která měla vycházet z velikosti jističe. Pak jste návrh stáhli a slíbili jej přepracovat. V polovině tohoto týdne jste původní plán dokonce označila za nesmysl. Proč jste proti novým tarifům nevystoupila takto rázně ještě předtím, než je vámi vedený regulační úřad začal veřejně prosazovat?

Alena Vitásková: Dovolte mi situaci uvést na pravou míru. ERÚ letos v lednu představil k veřejné konzultaci návrh změny tarifní struktury. Veřejný konzultační proces byl tedy spuštěn z toho důvodu, že ERÚ chtěl od konečných zákazníků získat názory a připomínky k úpravám tak, aby nová tarifní struktura negativně nepostihla velké skupiny zákazníků. Jednou z možností - při velké vlně pádných argumentů - mohlo být i celkové přepracování modelu a odložení jeho účinnosti, což se stalo, a jsem ráda, že jsem takový postup nastavila. Veřejné mínění je pro naše další kroky velmi důležité.

Ještě na konci února, kdy jste oznámili konec řídícího výboru projektu nových tarifů, jste to zdůvodňovala tím, že se výbor dohodl, že je třeba návrh sice přepracovat, ale jako základ pro další výpočty bude sloužit původně předložený "matematicko-technický model". Znamená to tedy, že nyní celou zhruba dvouletou práci výboru takříkajíc házíte do koše a začínáte úplně nanovo?

Takto určitě nelze situaci interpretovat. Veškeré výpočty a analýzy při vytváření matematicko-technického modelu samozřejmě přispějí k správné a efektivní přípravě nového tarifního sytému, kdy využijeme dosavadních zkušeností. Velice si vážím veškerých prací, které byly na přípravě matematicko-technického modelu připraveny, a pevně věřím, že příprava upraveného tarifního systému nebude znamenat zcela nový začátek.

Stále ale platí, že je třeba tarifní soustavu u elektřiny změnit?

K aktualizaci tarifů jsme přikročili z důvodu značných změn na elektroenergetickém trhu, na které současné nastavení tarifů nedokáže reagovat. Tarifní systém je nutné změnit, protože důvody, na základě kterých bylo přistoupeno k jeho aktualizaci, budou stále více deformovat systém plateb. Ten by se mohl v konečném důsledku pro konečné zákazníky značně prodražit.

Jak by podle vás měly nové tarify vypadat? Podle čeho by se měla platit regulovaná cena?

Tato otázka je velice složitá a zároveň v tuto chvíli předčasná, protože konzultační proces stále běží a teprve po jeho ukončení (v půlce roku 2016 - pozn. redakce) budou získané poznatky vyhodnoceny. Nový tarifní systém je nicméně nutné postavit na rovnováze, která musí na jedné straně zajistit přiměřené ceny elektřiny pro konečné zákazníky a straně druhé efektivní a spolehlivý rozvoj služeb na straně jejich poskytovatele.

Pokud změna nemá poškodit koncové zákazníky, jak jste uvedla ve středu, je vůbec možné ji provést? Jestliže přece chystáte výraznou změnu tarifní struktury, na někoho vždy změny dopadnou - někdo si zákonitě musí pohoršit a jiný polepšit. Kdyby vše zůstalo na svém, tedy všichni by platili stejně a distributorské firmy by vybraly stejně peněz jako nyní, má pak smysl jen "formálně" měnit tarify?

Samozřejmě je mi jasné, že nelze provést změnu, která by zaručila nulový nárůst plateb pro všechny konečné zákazníky. Nový tarifní systém ale nesmí znamenat významné zvýšení plateb pro konkrétní skupiny odběratelů, kteří nemají dostatek možností své požadavky na odběr elektřiny změnit.

Platí, že ERÚ plánuje změnu tarifů k roku 2019?

Ano, toto datum je podle mého názoru pro spuštění upraveného návrhu tarifů vhodné. Stávající tarify zůstanou do konce roku 2018.

Nové tarify pro placení elektřiny vedou k motivaci nespořit elektrickou energií, to je principiálně špatně, říká Štěpán Chalupa. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy