Platby za elektřinu podle jističe padají, potvrdila Vitásková. ERÚ návrh přepracuje

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
Aktualizováno 1. 3. 2016 15:12
Nové tarify za platbu elektřiny od roku 2017 nebudou platit. Novinářům to dnes řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Úřad podle ní tarifní strukturu přepracuje. Původní návrh tarifních změn, který ERÚ připravil, odmítl mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha – Revoluce v platbách za elektřinu se odkládá. Nové tarify za platbu elektřiny od roku 2017 nebudou platit, oznámila předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

Úřad podle ní tarifní strukturu přepracuje a je možné, že nebude tolik postavená na velikosti jističe, jak bylo dosud plánováno. Panovaly totiž obavy, že nové tarify dopadnou například na chataře nebo chalupáře, kteří mají nízkou spotřebu, ale současně mají jistič s vyšší kapacitou.

Původní návrh tarifních změn, který ERÚ připravil, sklidil velkou vlnu kritiky, když by dopadal především na domácnosti, které mají malou spotřebu. Proti se postavil mimo jiné i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který už na Twitteru stačil ocenit aktuální rozhodnutí.

"Návrh ERÚ byl špatný, poškozoval domácnosti s nízkou spotřebou a snižoval motivaci šetřit," dodal Sobotka v tiskovém prohlášení. Podle premiéra by navržená změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro více než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) doplnil, že lidovci návrh tarifů odmítli, protože mohl vážně zasáhnout především venkovské obyvatelstvo. I on souhlasí s tím, že změna tarifů má být taková, aby nepřestala motivovat lidi, kteří elektřinou šetří. Na druhé straně ale podle něho nemá trestat lidi, kteří elektřinu odebírají.

Sama proti všem

ERÚ změnu postoje avizoval již včera, když oznámil, že Alena Vitásková rozpustila expertní tým, který připravoval změny tarifního systému plateb za elektřinu.

Podle Vitáskové ERÚ změnu tarifů pouze předkládá. Na jeho tvorbě se podle ní podílelo na 40 energetických expertů ve zmíněném týmu, kteří ho doporučovali schválit, a to včetně náměstkyně ministra průmyslu Lenky Kovačovské, respektive jejího předchůdce Pavla Šolce. Členy týmů byly podle Vitáskové například také zástupci distribučních firem nebo fotovoltaických asociací.

Schválit novou tarifní strukturu podle Vitáskové doporučoval i oponentní posudek Českého vysokého učení technického v Praze. "Byla jsem sama proti všem, když jsem se postavila expertnímu týmu a návrhu oponentních posudků, a dala jsem celý model k veřejné konzultaci," uvedla dnes šéfka ERÚ. Veřejný konzultační proces, ve kterém se k plánovaným novým tarifům mohou na stránkách úřadu vyjádřit sami lidé, spustil ERÚ v lednu.

Změny v návrhu bude nyní dělat ERÚ podle Vitáskové převážné sám. Jeho tým povede René Neděla, který je v úřadu pověřen řízením sekce regulace.

Mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba řekl, že podle ministerstva je v současné situaci rozumné odložit zavedení nové tarifní struktury, dokud nebude celá problematika srozumitelně a komplexně vyřešena. "Co se samotné přípravy nové tarifní struktury týče, bere MPO na vědomí rozpuštění expertní skupiny a to, že nyní bude tarifní strukturu připravovat ERÚ. Je to v souladu s jeho kompetencemi a již v rámci expertního týmu byla právě expertíza ERÚ pro rozpracovávání čistě matematického modelu klíčová," dodal.

Plánované změny tarifního systému se týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Jde o zhruba polovinu celkové ceny za spotřebovávanou elektřinu a zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nebude mít změna žádný vliv.

Navrhovaný tarifní systém měl mj. motivovat lidi, aby šetřili s velikostí svých jističů. Právě jističe mají totiž podle ERÚ hlavní vliv na náklady za distribuci. Vitásková již dříve uvedla, že návrh nové tarifní struktury nepodepíše, pokud by měl poškodit spotřebitele.

Nové tarify pro placení elektřiny vedou k motivaci nespořit elektrickou energií, to je principiálně špatně, říká Štěpán Chalupa. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy