Úspory i obnovení zájmu o elektroniku vrací firmám zisk

Ekonomika Ekonomika
4. 2. 2010 10:35
Po neustálých ztrátách se výrobci elektroniky začali vracet k ziskům
Téměř polovina tržeb společnosti Lenovo pochází z domovské Číny.
Téměř polovina tržeb společnosti Lenovo pochází z domovské Číny. | Foto: Aktuálně.cz

Hongkong, Tokio - Červenou barvu za černou po více než roce změnily čtvrtletní výsledky tří velkých výrobců elektroniky. Japonské společnosti Hitachi, Sony a čínská Lenovo dnes oznámily, že ve třetím finančním čtvrtletí loňského roku vykázaly zisk.

Největšího japonského výrobce elektroniky, společnost Hitachi, zachránilo podle agentury Reuters před ztrátou především snížení nákladů při výrobě televizí a mikročipů. Obrat ve výsledcích nastal po šesti čtvrtletích červených čísel.

Před rokem Hitachi prodělala 371,1 miliardy jenů, zatímco ve finančním čtvrtletí končícím v prosinci se může chlubit ziskem 21,9 miliardy jenů. Celý rok 2009 však tento obrat zachránit nedokáže. Společnost odhaduje, že jej v březnu ukončí ztrátou 230 miliard jenů, odborníci jsou o něco optimističtější - předpovídají ztrátu 205 miliard.

Sony Corp. se podařilo změnit čtvrtletní výsledek po pěti kvartálech provozních ztrát. Japonská společnost oznámila, že za provozní zisk 146,1 miliardy jenů vděčí především obnovenému zájmu o televize. Sony na návratu této divize k zisku tvrdě zapracovala. Stálo ji to uzavření několika továren a propouštění.

Společnost také snížila odhad svých ztrát za celý rok, a to na polovinu. Zatímco původně byl odhad 60 miliard jenů, nyní počítá s celkovou ztrátou 30 miliard jenů. Před rokem byla ztráta 227,8 miliardy jenů.

Čínskému výrobci počítačů Lenovo pomohla k zisku především silná domácí poptávka a jednorázové příjmy. Společnost, jejíž tržby pocházejí téměř z poloviny z domácího trhu, vydělala ve třetím finančním čtvrtletí 79,52 milionu dolarů. To je téměř dvojnásobek oproti odhadům analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali se 43,38 miliardy dolarů.

Spolu se zisky roste i hodnota akcií výrobců elektroniky. Akcie Hitachi od ledna posílily o devět procent, kurz akcií Sony za poslední tři měsíce dokonce o 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy