Youtube spouští novinku - videopůjčovnu online

vp
21. 1. 2010 15:10
Portál bude nabízet k půjčení i filmové novinky.

New York - Nejoblíbenější portál pro sledování videí se stane i videopůjčovnou, reaguje tak prý na poptávku svých uživatelů. Novinka má přinést další finance do rozpočtu firmy a nabídnout alternativní možnost pro distribuci filmů, které tímto způsobem nemusejí být zahlceny reklamou. 

Nabídka půjčování videí začne fungovat zítra. Načasování spuštění této služby má své důvody - pomoci propagovat filmy, které se objeví na filmovém festivalu Sundance v Utahu v USA.

Youtube doufá, že se tímto krokem nechají inspirovat i další filmová studia, která by své filmy mohla nabízet k půjčení právě na stránkách YouTube.

Videoportál se zároveň netají tím, že by se tato novinka měla stát dalším zdrojem příjmů. Momentálně většina výdělku pochází z reklamy.

Zaváděcí cena: necelé čtyři dolary

První pětice filmů v nabídce bude na YouTube k půjčení na 48-hodinové sledování za 3,99 dolarů. V dalších případech bude cena a doba půjčení stanovena zvláštní komisí ve spolupráci s filmovými studii.

Videopůjčovna je zatím poslední inovací stránky YouTube, která začínala jako místo pro prezentaci videí rádoby celebrit, znuděných teenagerů nebo filmových pirátů.

V poslední době se YouTube snaží o to, aby se na stránkách objevovalo více kvalitních videí - od filmových, televizních nebo hudebních producentů. Důvod je jednoduchý - inzerenti raději umístí reklamu na stránky s kvalitním obsah než s amatérskými videi.

Teď už jde jen o to přesvědčit filmová studia, aby své filmy v době uvedení na DVD a Blu-ray poskytla i k distribuci na internetu. Dá se ale čekat, že to nebude jednoduché. První dva způsoby distribuce jsou totiž velmi výnosné.

Na internetu už existuje spousta míst, kde se dají filmy půjčit nebo prohlédnout. Největšími poskytovateli jsou Apple Inc.'s iTunes store, Amazon.com Inc., Netflix Inc. a Blockbuster Inc.

 

Právě se děje

Další zprávy