Co čeká české "ajťáky"? Stát je přestal podporovat

Karel Toman
20. 1. 2010 11:25
Ministerstvo zrušilo pobídky pro IT investory, v přitažlivosti nás předstihla i Ghana

Praha/Ostrava - Česko začíná ztrácet svou pozici na evropské špici v oboru informačních a komunikačních technologií (ICT). Vyplývá to ze studie sdružení firem v oboru s názvem Czech ICT Alliance.

Česká republika se podle aliance dramaticky propadá v mezinárodních hodnoceních atraktivity investic do informačních technologií. "Je třeba začít jednat," apeluje Michal Zálešák, výkonný ředitel ICT Alliance, která vznikla za podpory vládní agentury CzechTrade.

Proč by nás měla budoucnost českých "ajťáků" zajímat? Protože odeznívá krize. A ta ukázala, že česká ekonomika potřebuje "záložní páteř", která se v příštím hospodářském propadu nezlomí tak snadno jako ta hlavní a tradiční - těžký průmysl.

Velká naděje se v tomto ohledu přinejmenším od přelomu tisíciletí rýsuje právě v úspěchu českého ICT průmyslu. Pomoc této "inovativní ekonomice" s vysokou přidanou hodnotou je podle expertů jedinou šancí, jak si v globálním dostihu o konkurenceschopnost nenechat ujet vlak. V poslední době se na tom shodl tým NERV i odborář Milan Štěch, už dlouho to tvrdí třeba světoznámý ekonom Milan Zelený.

Podle ICT Alliance, ale Česko dělá pravý opak - jako jediní ze srovnatelných zemí Evropy jsme totiž tomuto sektoru omezili vládní podporu a dál nabízíme úlevy jen pro investice do "montoven".

"Záložní" páteř ekonomiky?

"CML" na katastrofy

  • V Ostravě by měl do roku 2015 vzniknout jeden z nejmodernějších superpočítačů na světě, který nemá ve střední a východní Evropě obdoby. Projekt nazvaný IT4Innovations vloni na jaře oficiálně odstartovaly tři univerzity a ústav geoniky Akademie věd. Měl by přijít na dvě miliardy korun a přilákat má 200 špičkových IT vývojářů.
  • Projekt začal vývojem systému Floreon, který umí simulovat přírodní katastrofy a krizové situace. "To bude jedním z hlavních úkolů superpočítače," shrnul Ivo Vondrák, manažer projektu IT4Innovations a děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB - Technické univerzity Ostrava.

Česko tak podle Zálešáka klíčovou úlohu své "záložní páteře" stále nechápe a dál protežuje "staré" hospodářství. Zhoršujeme tak svou pozici v perspektivním oboru, který se rychle přesunuje a kde panuje tvrdá mezinárodní konkurence.

"Každá část našeho hospodářského vývoje měla nějakou novou ekonomiku. Kdysi to bylo sklářství a textilní průmysl. Dnešní doba je ideální pro to, aby to byla inovativní ekonomika," upozorňuje Zálešák. "Máme v tomto směru hodně výhod, ale neumíme je prodat," dodává.

Ne všichni lidé "od fochu" ale jeho skepsi sdílejí.

"Za náš klastr můžu říct, že to nijak nepociťujeme. Na začátku před čtyřmi lety jsme měli 18 členů, teď jich máme 44 a dosahují obratu přes padesát miliard," vysvětluje Vladimír Mlateček, zástupce sdružení firem s názvem IT Cluster se sídlem v Ostravě, do kterého patří i takové špičky jako Hewlett Packard, IBM, Vodafone, GTS Novera, AutoCont nebo Saab Česká republika.

Superpočítač za dvě miliardy

Ostravský IT Cluster se podílí na vzniku jednoho z nejmodernějších superpočítačů na světě, který má do roku 2015 vyrůst právě v Ostravě (viz box). "Nemyslím si, že v oblasti IT nás čeká útlum, spíš naopak," je přesvědčen Mlateček.

Fakt, že Česko dnes ke světové špici skutečně patří, dokládají úspěchy firem, jako je Unicorn, nebo třeba výčet aplikací, na kterých se podílela katedra kybernetiky ČVUT. Od systému AgentFly pro řízení letového provozu bezpilotních letadel vyvíjeného pro US Air Force Research Lab až po několika cenami ověnčený systém I4Control pro řízení počítače či invalidního vozíku očními pohyby.

Podle ICT Alliance už ale nenápadný úpadek nastal a loňské kroky ministerstva průmyslu ho v budoucnu nejspíš ještě prohloubí.

 

Dokazuje to mimo jiné pravidelný světový žebříček atraktivity zemí pro umístění projektů s vysokou přidanou hodnotou od poradenské firmy A.T.Kearny nazvaný GSLI index.

V prvním žebříčku z roku 2004 zaujímala Česká republika čtvrté nejlákavější místo na celém světě hned za Indií, Čínou a Malajsií. V posledním hodnocení za rok 2009 jsme v pořadí až na 32. místě.

Předstihla nás i Ghana a Jamajka

Není to jenom špatná zpráva, protože svědčí i o tom, že Česko dohání své západní sousedy. Znamená to ale, že Česku vyrostla silná konkurence.

"Stejné ekonomické síly, které služby přesunuly do Prahy a Budapešti, teď nutí společnosti zvažovat přesun do zemí jako Rumunsko a Bulharsko," upozorňoval GSLI index už v roce 2005, kdy bylo Česko sedmé.

Věštba se splnila do puntíku. Vloni jsme oproti roku 2008 propadli o 16 příček. Předstihlo nás nejen Bulharsko a Rumunsko, ale i celé Pobaltí, Vietnam, Jamajka nebo Ghana. Žebříček přitom A.T.Kearny sestavuje pro orientaci společností, kde nejlépe investovat do oborů s vysokou přidanou hodnotou, jako je právě sektor ICT.

Tak dramatický propad v posledním roce je podle české ICT Alliance špatné znamení do budoucna. Na vině je podle ředitele Zálešáka hlavně to, že vládní agentura Czechinvest vloni ukončila program investičních pobídek pro IT firmy s dlouhým názvem "Rámcový program pro podporu technologických center a center strategických služeb".

Foto: Ludvík Hradilek

Byl to přitom program mimořádně úspěšný, pomohl do Česka přilákat projekty jako IBM Global Services Delivery Center Czech Republic, Sun Microsystems Czech nebo Software Development Europe. "Od roku 2002 počet úspěšných žádostí průběžně rostl a za šest měsíců roku 2008 jich přišlo stejně jako za celý rok 2005," dokládá Zálešák rostoucí zájem firem.

Pak ale program bez náhrady zrušil tehdejší ministr průmyslu Martin Říman, který sám sebe opakovaně označil za odpůrce pobídek.

"Byla to chyba a mylné rozhodnutí," je přesvědčen Zálešák. "Teď je jedinou fungující investiční pobídkou pobídka pro 'montovny'," dodal. Srovnatelné země regionu - jako Polsko, Slovensko a Maďarsko - podle něj investiční pobídky pro ICT firmy mají.

Na zkušenou do Silicon Valley

Česká republika se tak podle Zálešáka dostává v Evropě do nevýhody, která se jí v budoucnu nemusí vyplatit.

Ministerstvo průmyslu o obnově programu neuvažuje, podle mluvčího Tomáše Bartovského na něj nejsou peníze. Na příští rok navíc skoro o polovinu seškrtalo počet dotovaných veletrhů v oboru - z loňských 41 na letošních 24. Peníze na propagaci IT firem alespoň navýšilo z evropských fondů.

"Spolu se zdroji ministerstva průmyslu bude pro firmy připraveno 220 milionů korun, což je podstatně více než doposud," vypočítává Bartovský sumu na podporu marketingu ICT firem. Zrušený a postupně dobíhající program Czechinvestu ale jen vloni mezi firmy rozdělil na pobídkách 681 milionů. Na marketing šlo tehdy dalších asi 140 milionů.

IT firmy dál podporuje i CzechInvest. Do 26. ledna se mu mohou přihlásit začínající české softwarové firmy, z kterých pak vybere čtyři, a ty pošle na čtvrt roku do svého inkubátoru v kalifornském Silicon Valley. Program běží už čtvrtý rok a firmám pomohl získat celkem půl miliardy dolarů startovacího kapitálu.

 

Právě se děje

Další zprávy