USA si stěžují na banky v alpských daňových rájích

Redakce EKO, Reuters
17. 7. 2008 14:30
Terčem útoku jsou banky ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku
Tajná konta ve Švýcarsku může mít až 20 tisíc Američanů.
Tajná konta ve Švýcarsku může mít až 20 tisíc Američanů. | Foto: Reuters

Washington - Členové amerického Senátu se opřely do švýcarských a lichtenštejnských bank. Viní je z toho, že bohatým Američanům napomohly k daňovým podvodům.

Benevolentní chování bankéřů se nelíbí ani Evropské unii, která si hodlá posvítit téměř na polovinu zemí včetně Česka a Slovenska.

Důvod? Nedostatečně trestají praní špinavých peněz.

Na tajných kontech mizí miliardy

Stálý vyšetřovací podvýbor Senátu vyčíslil daňové úniky na 100 miliard dolarů ročně. Řešením je podle jejich doporučení soubor reforem, které by zamezily dalším podvodům.

"Daňové ráje se účastní ekonomické války proti Spojeným státům, zatímco čestný a tvrdě pracující daňový poplatník v USA jen ztrácí," ocitovaly agentury slova senátora Carla Levina, který vyšetřovacímu podvýboru předsedá.

Stálý vyšetřovací podvýbor Senátu vyčíslil daňové úniky na 100 miliard dolarů ročně.
Stálý vyšetřovací podvýbor Senátu vyčíslil daňové úniky na 100 miliard dolarů ročně. | Foto: tr

"Kongres musí zavést přísné tresty pro banky v daňových rájích, které pomáhají daňovým poplatníkům z USA vyhýbat se placení daní strýčkovi Samovi," dodal. 

Vyšetřování odstartovalo v únoru

Americké úřady začaly vyšetřovat více než stovku účtů v lichtenštejnských bankách v únoru. Po Německu se tak staly druhou zemí, která se daňovými úniky v alpském ráji začala zabývat.

Podle dostupných informací prověřují účty v lichtenštejnských bankách daňové úřady ve Francii, Itálii, Španělsku, Kanadě, Spojených státech, Austrálii a Novém Zélandu.

Aféru spustilo vyšetřování šéfa německého poštovního gigantu Deutsche Post Klause Zumwinkela, který měl do Lichtenštejnska před daňovým úřadem ukrýt milion eur. Aféra se však týká stovek dalších lidí.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy