Berlín hrozí Lichtenštejnsku: zdaňováním a Schengenem

gaz
22. 2. 2008 22:17
Země nespolupracuje při vyšetřování skandálu
Angela Merkelová není s jednáním Lichtenštejnska spokojena
Angela Merkelová není s jednáním Lichtenštejnska spokojena | Foto: Reuters

Berlín - Aféra s daňovými úniky německých elit pokračuje. Berlín hrozí Lichtenštejnsku zdaňováním veškerých finančních transakcí, pokud malá země nezačne poskytovat více informací o svém bankovním systému a nebude více pomáhat s vyšetřováním neplatičů daní.

Informuje o tom agentura AFP.

"Přemýšlíme o tom, že učiníme další kroky na bilaterální úrovni a zdanění veškerých převodů u zdroje je jednou z možností," řekl reportérům mluvčí německého ministerstva financí Thorsten Albig.

"Musíme utáhnout šrouby," řekl již dříve ministr financí Peer Steinbrueck.

Maličké zemi pohrozila i německá kancléřka Angela Merkelová - blokací jejího přijetí do Schengenského prostoru. Podle ní musí země při vyšetřování, které mluví o téměř čtyřech miliardách dolarů nelegálně "ulitých" na lichtenštejnských účtech, více spolupracovat.

Tradice 80 let

Stát, který má 35 tisíc obyvatel a nachází se mezi Švýcarskem a Rakouskem, zatím odmítá poskytnout Německu požadované informace, pokud se neukáže, že by němečtí magnáti porušili i lichtenštejnské zákony.

Podle premiéra Otmara Haslera jsou finanční zvyky země 80tiletou tradicí, kterou měnit nebude.

Německo bude údajně požádat větší transparentnost finančních operací i po Monaku, jiném daňovém ráji.

Aféru spustilo vyšetřování šéfa německého poštovního gigantu Deutsche Post Klause Zumwinkela. Ten měl do Lichtenštejnska před daňovým úřadem ukrýt milion eur. Aféra se však týká stovek dalších lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy