Účty v Lichtenštejnsku vyšetřují i Spojené státy

Red Eko
27. 2. 2008 11:30
Daňové úřády po celém světě hledají dlužníky

Washington  - Americké úřady začaly vyšetřovat více než stovku účtů v lichtenštejnských bankách. Po Německu jsou tak Spojené státy jednou z devíti dalších zemí, které se daňovými úniky v alpském ráji začaly zabývat.

Podle dostupných informací prověřují účty v lichtenštejnských bankách daňové úřady ve Francii, Itálii, Španělsku, Kanadě, Spojených státech, Austrálii a Novém Zélandu.

To, že informátorovi a bývalému zaměstnanci banky LGT zaplatily, připustily také britské úřady.

Aféra šéfa Deutsche Post: odejde kvůli podvodu?

Aféru spustilo vyšetřování šéfa německého poštovního gigantu Deutsche Post Klause Zumwinkela, který měl do Lichtenštejnska před daňovým úřadem ukrýt milion eur. Aféra se však týká stovek dalších lidí.

Německo hrozí. Žádá spolupráci

Berlín okamžitě Lichtenštejnsku pohrozil zdaňováním veškerých finančních transakcí, pokud malá země nezačne poskytovat více informací o svém bankovním systému a nebude více pomáhat s vyšetřováním neplatičů daní.

Foto: Aktuálně.cz

A do aféry se zapojila také německá kancléřka Angela Merkelová, která připustila, že pokud nebudou spolupracovat při vyšetřování, Německo zablokuje vstup země do schengenského prostoru.

Lichtenštejnsko je jednou ze tří zemí na seznamu OECD, který nespolupracuje v ekonomických otázkách a nadále si udržuje status daňového ráje. Podle premiéra Otmara Haslera jsou finanční zvyky země 80letou tradicí, kterou ani teď měnit nebude.

Berlín hrozí Lichtenštejnsku: zdaňováním a Schengenem 

 

Právě se děje

Další zprávy