Slovenská LG čeká, jak dopadnou Hranice

ČTK
6. 2. 2006 16:19
Námestovo - Šedesát procent - takovou šanci si dávají zástupci firmy LG.Philips Displays Slovakia, že obnoví přerušenou výrobu.

Podmínkou však je, aby se znovu rozběhla spolupráce s LG.Philips v Hranicích na Moravě, kam slovenský závod, zaměstnávající přes 700 lidí, dodává součástky. Pokud dojde k hromadnému propouštění, většina lidí by měla najít práci v dalších firmách na Oravě nebo vzdálenějších regionech.

Při návštěvě Námestova to řekla ministryně práce Iveta Radičová.

"LG.Philips v Námestovu odhaduje na 60 procent, že výroba bude pokračovat. Všechno stojí a padá na rozhodnutí české vlády. Bez finančního impulzu pro LG.Philips v Česku šance, že bude pokračovat výroba LG.Philips na Slovensku, je vlastně nulová," dodala ministryně.
 
Závod LG.Philips v Hranicích na Přerovsku nedávno zastavil výrobu klasických televizních obrazovek, po několika dnech ale provoz dvou ze tří linek obnovil. Do vážných finančních problémů se podnik dostal kvůli rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays Holding, jež oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli.

O možnostech pomoci státu pro hranický podnik LG.Philips
Displays, který zaměstnává 1300 lidí, by se mělo rozhodnout tento
týden. Vláda hodlá pro podnik zajistit překlenovací úvěr až 300
milionů českých korun.
 
Radičová naznačila, že LG.Philips v Hranicích by měl přijít s inovací výroby. V opačném případě žádná vláda nebude uvažovat o poskytnutí pobídek na výrobu, jež do dvou tří let i tak zanikne.

LG.Philips v Námestovu přímo zaměstnává asi 50 lidí a prozatím zdejšímu úřadu práce neoznámil hromadné propouštění. Učinilo tak ale vedení společnosti Punch Campus, která vyčlenila na výrobu součástek pro LG.Philips 700 lidí.

Slovenské ministerstvo hospodářství oznámilo, že do problémů slovenské pobočky LG.Philips nebude zasahovat. Ministerstvo prý totiž společnosti neposkytlo žádné pobídky.

 

Právě se děje

Další zprávy