Zachráncem Hranic by mohl být Osinek

ČTK, eko
3. 2. 2006 20:08
Praha/Hranice - Zachránit hranickou továrnu společnosti LG. Philips Displays by mohla pomoci státní firma Osinek.

Tvrdí to alespoň ministerstvo průmyslu a obchodu, které dnes oznámilo, že nepočítá s tím, že by se do záchranné akce zapojila Česká exportní banka.

"V tuto chvíli se jeví jako nejreálnější varianta financování výroby v hranickém podniku prostřednictvím společnosti Osinek," řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. Společnost Osinek, která je dceřinou firmou Fondu národního majetku, by zajišťovala nákup materiálu pro hranickou továrnu a inkasovala peníze od odběratelů.

Úvěr: až 300 milionů

LG.Philips Displays Holding minulý týden oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. To uvrhlo do velkých problémů závod v Hranicích, který kvůli nedostatku materiálu musel minulý pátek zastavit produkci. V úterý se však výrobní linky opět rozjely a továrna má údajně zajištěný roční odbyt pro dvě linky. Podnik zaměstnává zhruba 1300 lidí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí oznámilo, že má na zachování výroby v továrně plán, který by hranické továrně mohl zajistit provozní úvěr až 300 milionů korun.

Případná finanční pomoc pro hranickou továrnu je podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana podmíněna tím, aby se dceřiná společnost LG.Philips Displays Czech Republic oddělila od nizozemské centrály a zároveň doložila ekonomickou rozvahu bezztrátové výroby, zajištěné odběratelskými kontrakty.

Případ jde k antimonopolnímu úřadu

Podle analytiků by ale bylo lepší přivést nového investora než podporovat výrobu klasických obrazovek. Jejich prodej ve světě totiž rapidně klesá. Plány ministerstva kritizoval také stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS), podle kterého by stát měl peníze raději investovat do podpory zaměstnanců hranické továrny, jejichž pracovní místa jsou kvůli bankrotu mateřské firmy LG.Philips Displays ohrožena.
   
Plánovanou státní pomocí krachující firmě LG. Philips Displays by se měl zabývat antimonopolní úřad. Firma TCT ze skupiny Ecimex vyrábějící v Rožnově pod Radhoštěm klasické vakuové televizní obrazovky totiž kvůli tomu požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o prozkoumání dodržování rovných příležitostí. "Požadujeme rovné zacházení," uvedl ředitel Ecimex Group Michal Mika.

 

Právě se děje

Další zprávy