Koncern Philips pomůže zaměstnancům

Redakce EKO, čtk
3. 2. 2006 21:00
Praha/Amsterodam - Nizozemský koncern Philips Electronics zaplatí náklady odstupného a programů pomoci při hledání nového místa stovkám zaměstnancům závodů LG.Philips Displays.

Tento společný podnik, který Philips vlastní napůl s korejskou LG Electronics, požádal minulý týden o bankrotovou ochranu, což dopadlo i na jeho závod v Hranicích na Moravě.

Evropská holdingová firma největšího světového výrobce klasických televizních obrazovek minulý týden oznámila, že přestane podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. Tento týden byl na několik jejích poboček vyhlášen bankrot.

To uvrhlo do velkých problémů český závod LG.Philips Displays v Hranicích na Moravě, který musel dočasně zastavit produkci.

Pro hranický závod však zatím konkurz neplatí.

Philips dříve říkal, že je ve společném podniku pouze akcionářem a že jeho akcionáři za bankrot LG.Philips Displays nebudou muset platit.

Dnes však firma sdělila, že zajistí sociální plán pro 202 zaměstnanců v Nizozemsku a 639 lidí z francouzské továrny v Dreux.

Firma nesdělila, kolik to bude stát.

Krok Philipsu přivítaly odbory. "Philips převzal odpovědnost za své bývalé zaměstnance," řekl agentuře Reuters mluvčí nizozemského odborového svazu FNV Joke Hubert.

Barevné osvětlení celého pokoje podle toho, co se právě na televizní obrazovce odehrává
Barevné osvětlení celého pokoje podle toho, co se právě na televizní obrazovce odehrává | Foto: Philips

Většina nizozemských zaměstnanců LG.Philips Diplays pracovala před založení společného podniku pro Philips.

V Hranicích se v úterý výrobní linky opět rozjely a továrna má údajně zajištěný roční odbyt pro dvě linky. Podnik zaměstnává zhruba třináct set lidí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí oznámilo, že má na zachování výroby v továrně plán, který počítá se zapojením státních agentur a s úvěrem.

 

Právě se děje

Další zprávy