Závod LG.Philips se opět rozjel

eko, čtk
31. 1. 2006 8:30
Olomouc - Závod LG.Philips Displays Czech Republic v Hranicích na Přerovsku dnes ráno obnovil provoz dvou ze tří linek na výrobu klasických televizních obrazovek.

Zařízení firma zastavila v pátek kvůli nedostatku materiálu. Podle mluvčí závodu Zuzany Fojtíkové se společnosti podařilo chybějící komponenty zajistit.

"Na linkách, které jsme uvedli do provozu, budou vypomáhat pracovníci, kteří dříve obsluhovali třetí linku. Mohou se také věnovat údržbě. Práci budou mít, domů je nepošleme. Propouštění nemáme v plánu," řekla mluvčí. Závod LG.Philips Displays zaměstnává zhruba 1300 lidí.

Návštěvu továrny mají dnes naplánovanou představitelé přerovského úřadu práce. Jeho ředitel Michal Langoš v pondělí řekl, že úřad by v případě ukončení výroby požádal vedení firmy o zřízení kanceláře v prostorách v prostorách závodu.

O dosavadním vývoji v továrně čtěte ZDE

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban včera řekl, že jedno z řešení je poskytnout (hranické továrně) exportní úvěr prostřednictvím ČEB, který by umožnil provozní financování. "Druhým řešením je zapojení třetí firmy, a to firmy Osinek, která by zajišťovala nákup materiálu, inkasovala finanční prostředky od odběratelů a profinancovávala náklady spojené s výrobou," uvedl  Milan Urban, podle kterého by hranická továrna mohla od ČEB získat provozní úvěr kolem 300 milionů korun.

Stát bude požadovat garance z Nizozemí

Urban dodal, že obě tyto varianty vyžadují garance v podobě oddělení hranické továrny od nizozemské centrály LG.Philips Displays. "A to tak, aby prostředky, které budou v alternativním systému poskytnuty na pokračování výroby, zůstaly v ČR," uvedl.

Stát bude podle něj požadovat také vnitřní audit hranické továrny, který by měl být zaměřen na její zakázkovou náplň a případné závazky vůči mateřské společnosti LG.Philips Displays či jiným subjektům. "Další garancí je garance odbytu. To znamená, že firma je životaschopná, má své odběratele a má zakázkovou náplň," podotkl Urban.

Investiční pobídky se podle Urbana už vrátily

Ministr Urban v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že investice státu do Philipsu byla ekonomicky výhodná a několikanásobně se vrátila zpět. "Je to nejmíň 15 miliard korun, které vrátila firma zpátky do české ekonomiky," uvedl Urban s připomenutím, že pobídky dosahovaly 1,6 miliardy korun. Ministr zároveň zdůraznil, že snaha pomoci Philipsu nemá nic společného s termínem voleb.

Společnost LG.Philips Displays podle Urbana zatím plní podmínky pro získání investičních pobídek. "Pokud společnost
zahájí výrobu, tak předpokládám, že bude docházet k dalšímu naplňování (dohodnutých podmínek) a v této firmě by mělo v konečné fázi pracovat zhruba 3000 zaměstnanců. Pokud bychom psali černý scénář, a já myslím, že to nebude nutné, znamenalo by to, že pobídky budou vráceny," řekl Urban.

 

Právě se děje

Další zprávy