Šéf Parmalatu: Banky znaly skutečný stav

ČTK,eko
28. 2. 2006 14:50
Milán - Banky dobře věděly, že Parmalat má účetnictví v nepořádku. Uvedl to dnes u soudu současný generální ředitel italského potravinářského gigantu Enrico Bondi.

Podle něj banky věděly, jaký je skutečný stav financí firmy, dříve než vyšel najevo její rozsáhlý finanční skandál. Banky ale opakují, že oběťmi byly ony, napsala dnes agentura Ansa.

Bondi před milánským soudem uvedl, že stačilo jednoduché srovnání vykazovaných dluhů v účetních výkazech Parmalatu. Bondi je generálním ředitelem italské skupiny od loňského podzimu; předtím byl jejím nuceným správcem a do zkrachovalého podniku ho jmenovala italská vláda.

Souzen je nyní zakladatel potravinářské skupiny a její bývalý předseda Calisto Tanzi spolu s patnácti dalšími lidmi. Obviněni jsou z finančních podvodů, falšování účetnictví a klamání regulátorů italského akciového trhu.
Tanzi řekl novinářům, že jeho svědomí je čisté, přestože zpronevěra patnácti miliard eur podniku vynesla přezdívku evropský Enron.

Bondi, který postavil Parmalat opět na nohy, dnes svědčil u soudu s Tanzim poprvé a ve výpovědi se promítla jeho strategie, jak se se skandálem vypořádat.

Jako správce Parmalatu se s italskými i zahraničními bankami začal soudit o miliardy dolarů a viní banky z toho, že na Parmalatu před jeho kolapsem vydělávaly, přestože věděly, jak rizikové jsou jeho finance.

Finanční instituce stále tvrdí, že je Parmalat podvedl a udělal z nich hlupáky. Prokuratura obviňuje Parmalat z toho, že vytvořil síť finančních podvodů, aby kryl své ztráty a získal hotovost. Podnik podle vyšetřovatelů na tuto taktiku přistoupil krátce poté, co se s jeho akciemi začalo v roce 1989 obchodovat veřejně.

Skandál se provalil v prosinci 2003, kdy podnik připustil, že neexistuje účet u Bank of America na Kajmanských ostrovech, na němž měly být téměř čtyři miliardy eur. Aféra pak připravila o peníze desítky tisíc malých investorů, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy