V kauze Enron topí oblíbenci ex-šéfy

Adam Junek
4. 2. 2006 0:00
Houston - Lež střídala lež. Alespoň to tvrdil v uplynulých dnech jeden ze svědků v ostře sledované kauze Enron.
Zakladatel společnosti Enron Kenneth Lay na snímku s manželkou Lindou Layovou
Zakladatel společnosti Enron Kenneth Lay na snímku s manželkou Lindou Layovou | Foto: Reuters

"Za prvních šest měsíců roku 2001 prodělal divize dodávající elektřinu a plyn 726 milionů dolarů, ale tehdejší šéf Jeffrey Skilling všem tvrdil, že nikdy na tom nebyla lépe," uvedl bývalý pracovník styku s investory Mark König.

Lhal Skilling i Lay

"Totéž po jeho rezignaci v srpnu vyprávěl analytikům a investorům Kenneth Lay," doplnil muž, jehož v pondělí čeká křížový výslech obhájců.

Až König dokončí svou výpověď proti bývalým šéfům, nastoupí člen nejvyššího managementu Ken Rice. Ten již jednou o lžích svých ex-šéfů před jiným soudem hovořil. Přiznal se i k vlastním "upraveným pravdám".

"'Ten, kdo může říct, že lhal a pan Skilling také', je pro prokuraturu velmi zajímavý a působivý svědek," uvedl pro agenturu Bloomberg Jakob Frenkel, bývalý federální prokurátor.

Žalobci se porotě snaží dokázat, že Lay i Skilling o machinacích, lžích a defraudacích energetického gigantu dobře věděli a že za ně nesou zodpovědnost. Za to, že kdysi sedmá největší americká firma zkrachovala, hrozí oběma vysoké tresty.

Rice zřejmě přijde o svůj luxus

Sám Ken Rice, který byl miláčkem Jeffa Skillinga, čeká na verdikt o svém osudu. Za machinaci s akciemi, k níž se doznal již v červenci před dvěma roky, mu hrozí až deset let vězení a zaplacení pokuty 13,7 milionu dolarů v aktivech.

Mezi ta nejcennější patří ranč v Coloradu a jeho vůz Ferrari.

Jeffrey Skilling, bývalý šéf Enronu, opouští soudní budovu spolu se svým právníkem Danielem Petrocellim (vpravo)
Jeffrey Skilling, bývalý šéf Enronu, opouští soudní budovu spolu se svým právníkem Danielem Petrocellim (vpravo) | Foto: Reuters

Rice není sám, kdo patřil mezi oblíbence šéfů Enronu, který v roce 2001 spustil lavinu firemních skandálů. Korunním svědkem totiž bude Andrew Fastow, bývalý vládce financí impéria Enron, které sloužilo jako vzor amerických firem.

Fastow výměnou za nižší trest přislíbil, že oba kdysi mocné byznysmeny potopí. Měl by se tak moci - se svou ženou, která v případu také figuruje - střídavě starat o děti. Sám by si pak měl odsedět zhruba deset let.

Enron měl ještě před pár lety hodnotu 68 miliard amerických dolarů a zaměstnával na třicet tisíc zaměstnanců. Firma existuje dodnes. Vede spory s bankami o vyrovnání s akcionáři a je v likvidaci. K tomu jí už stačí jen tři sta pracovníků.

Podobnost čistě náhodná

Enron je patrně posledním, zato nejsledovanějším z řady firemních skandálů. Vloni si vyslechli výroky porotců šéfové WorldComu, Adelphie nebo Tyco International.

"Vítězem" hry o nejdelší trest je Bernard Ebbers, bývalý šéf telekomunikačního kolosu WorldCom.

Čtvrt století si třiašedesátiletý Ebbers odpyká za to, že pod jeho vedením dospěla firma v roce 2002 k bankrotu. Předběhla tak ve výši zmařených investic dokonce i tehdy jen rok starý případ Enronu.

Podobně jako v případě Laye a Skillinga, i v kauze Enron byl korunním svědkem finanční ředitel. Scott Sullivan, stejně jako Fastow, byl miláčkem nejvyššího šéfa a držitelem titulu finanční manažer roku. Za svou spolupráci si odnesl pouze pětiletý trest.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy