Zchlaďte soudce, žádají exšéfové Enronu

Milan Duda
5. 1. 2006 16:00
Houston - Ještě nechceme před soud. Tak se dá vykládat krok bývalých šéfů zkrachovalého amerického energetického gigantu Enron. Požádali totiž včera soudce, aby jejich případ opět odročil. Obávají se rozzlobených porotců.

Právníkům Kennetha Laye a Jeffreyho Skillinga se zdá být konec ledna příliš brzkým termínem pro soudní líčení o čtyři roky staré kauze. Při nebývalých účetních podvodech tohoto energetického giganta tehdy přišly o práci tisíce lidí a ztráty dosáhly miliard dolarů.

Podle Washington Post se nyní oba manažeři obávají, že jsou porotci negativně naladěni z týden starého přiznání viny bývalého hlavního účetního Richarda Causeye. Ten totiž potvrdil, že se v Enronu dopustil podvodů s cennými papíry. Za své přiznání nyní očekává měkčí přístup soudu a tribunál zase další informace o tom, jak ve firmě k podvodům docházelo.

Právnící chtějí z Houstonu pryč

Právníci proto žádají přesunout jednání mimo Houston nebo ho odročit nejméně o měsíc, dokud se porotci "nezchladí" po Causeyho přiznání. Předchozí žádosti o přesunu procesu mimo Houston, sídla Enronu, soudce Simeon Lake zatím odmítal. Zda tedy nynější žádosti vyhoví, není vůbec jisté.

Se svým přáním navíc právníci vyrukovali den poté, co přišli žalobci s dalším obviněním Skillinga. To se tentokrát týká prodejů akcií krátce po jeho odchodu z Enronu v roce 2001. Informace o prodeji akcií by podle soudce Lakea mohly být během procesu přípustné jako důkazy, které by mohly poškodit Skillingovu důvěryhodnost před soudem.

Osmdesát procent z potencionálních 280 porotců vyjádřilo negativní názor na obžalované již nyní. "Obvinění museli něco udělat špatně, i když nevím co," napsal jeden z budoucích porotců.

Kromě toho má žaloba ještě jeden trumf v rukávu. K podvodům se totiž přiznal bývalý finanční šéf Andrew Fastow. Za svou pomoc při vyšetřování si rovněž vyjednal mírnější trest - deset let. Do vězení půjde i jeho manželka, ale na kratší dobu, a navíc výkony trestů se nebudou překrývat, aby se manželé mohli postarat o své děti.

Hlavní účetní Enronu Richard Causey přiznal svůj podíl na pádu Euronu již koncem prosince.
Hlavní účetní Enronu Richard Causey přiznal svůj podíl na pádu Euronu již koncem prosince. | Foto: reuters

Skandály na běžícím pásu

Obvinění manažeři se mají skutečně čeho bát. V USA se totiž s vysokými tresty v obdobných případech v posledním roce roztrhl pytel. Bernarda Ebberse, bývalého šéfa WorldComu, poslal soud za škody ve výši 11 miliard dolarů způsobené akcionářům a věřitelům do vězení na 25 let. Patnáct let za mřížemi si vysloužil osmdesátiletý John Rigas, zakladatel kabelové společnosti Adelphia. Rigas měl podle soudu velký podíl viny na pádu Adelphie. Až 25 let si odsedí Dennis Kozlowski, bývalý šéf firmy Tyco, a také finanční šéf této skupiny Mark Swartz. Mohou požádat o propuštění však již po třetině trestu. Podle soudu jsou oba muži zodpovědní za zpronevěření 150 milionů dolarů a falšování účetnictví. Kromě dlouhého žaláře musí oba zaplatit pokutu a náhradu škody ve výši 240 milionů dolarů.

Enron patřil v době své největší slávy mezi nejvýznamnější společnosti v USA a celkem operoval ve 40 zemích. Management firmy však lhal o ziscích a nepřiznával veškeré dluhy. Jakmile se vše provalilo, začala cena akcií Enronu prudce klesat a v prosinci roku 2001 se dostala na nulu. Nespočet investorů přišel o miliardy dolarů. Tisíce zaměstnanců ztratily kromě práce také své prostředky v penzijních fondech Enronu, který je z velké části investoval do svých vlastních akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy