Případ Enron: Pro výsledky vše, i podvod

eko, ČTK
2. 2. 2006 11:08
Houston – Šéfové Enronu nadhodnocovali zisk, aby splnili odhady Wall Streetu a očekávání investorů. Řekl to před soudem bývalý ředitel oddělení vztahu s investory Mark Koenig.

Energetická společnost Enron však nakonec na manipulace s účty doplatila. U texaského soudu se z toho nyní zpovídají bývalý generální ředitel Genneth Lay a prezident Jeffrrey Skilling.

Proces se zřejmě protáhne na několik měsíců. Má určit, do jaké míry oba bývalí manažeři způsobili pád kdysi sedmé největší korporace ve Spojených státech. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí jim tresty v řádu desítek let.

Pro dobrý výsledek cokoliv

Koenig řekl, že Lay i Skilling byli posedlí tím, aby cena akcií Enronu neklesala, pro což prý byli ochotni udělat téměř cokoliv. Minimálně dvakrát proto Enron pozměnil výši čtvrtletních zisků, aby se vyhnul nepříjemnostem, které by pramenily z toho, že nesplnil odhady analytiků.

Koenig už se přiznal, že napomáhal ke spáchání podvodu, a v rámci soudního řízení nyní vystupuje jako svědek proti oběma obviněným. Enron podle něj zfalšoval výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí 1999 a za druhé čtvrtletí 2000. Poukázal také na několik konferencí, na nichž Skilling lhal vysloveně analytikům o skutečném stavu věcí.

Šéfové svádí vinu na podřízené

Koenigova výpověď míří přímo na samé jádro obhajoby, kterou chtějí prosadit právní zástupci Laye a Skillinga. Ti totiž tvrdí, že si nejsou vědomi žádného okamžiku, kdy lhali investorům, případně pozměňovali účetnictví. Za kolaps podniku podle nich mohou jejich podřízení.

Koenig soudu také popsal situaci z roku 2000, kdy se manažeři rozhodli, že oznámí lepší výsledky hospodaření, než očekává Wall Street. Lay se Skillingem si prý usmysleli, že zisk na akcii bude činit 34 centů, zatímco Wall Street očekával 32 centů.

Za čtvrté čtvrtletí 1999 měl Enron zisk na akcii 30 centů, ale nahlásil 31. Přesně to je částka, kterou čekali analytici na Wall Streetu a Enron nechtěl, aby výsledky nesplnily odhady. Lay mu ale prý řekl, že se o zvýšení zisku na akcii o jeden cent dozvěděl až ráno z televize.

Enron používal také dvojí účetnictví, o což se postaral tehdejší finanční ředitel Andrew Fastow.

 

Právě se děje

Další zprávy