Bondi bude nadále řídit Parmalat

David Koubek, Reuters
9. 11. 2005 7:00
Parma - Akcionáři potravinářského koncernu včera zvolili do představenstva tým dosavadního konkurzního správce Enrica Bondiho.
Parmalat, jeden z největších světových výrobců mléčných výrobků
Parmalat, jeden z největších světových výrobců mléčných výrobků | Foto: Profimédia

Nové představenstvo má řídit firmu do roku 2008 a je téměř jisté, že do svého čela zvolí ještě tento týden Bondiho.

Tento sedmdesátiletý manažer firmu vyvedl z bankrotu, do kterého se dostala po odhalení skandálních účetních machinací v prosinci 2003. V létě se mu podařilo přesvědčit věřitele, aby vyměnili své pohledávky za akcie. V říjnu se díky tomu firma vrátila na milánskou burzu.

Mnozí akcionáři z řad velkých mezinárodních bank, kteří se při včerejším hlasování nedokázali včas shodnout na protikandidátovi, se vzdali hlasů. Umožnili tak ostatním vlastníkům, kteří mají v Parmalatu jen 17procentní podíl, aby byl zvolen právě Bondi.

Do čela Bondimu pomohly do čela firmy hedgeové fondy, které po bankrotu skoupily akcie firmy a nyní se těší z toho, jak vydělají na společnosti, která se opět staví na nohy. Hned po volbě ostatně vystřelily akcie Parmalatu o 4,6 procenta.

Bondi má získat další peníze

Jeho "zastánci" teď čekají, že se mu podaří získat pro firmu další peníze. Bondi již zažaloval o 13 miliard eur bývalé finanční partnery Parmalatu, kteří údajně pádu koncernu napomohli. Mezi nimi i část samotných akcionářů.

Dosavadní konkurzní správce chce ještě vysoudit dalších téměř osm miliard eur z úvěrů, které firmě poskytly banky těsně před tím, než vyhlásila platební neschopnost a požádala o ochranu před věřiteli.

Zakladatel a bývalý šéf potravinářského gigantu Parmalat Calisto Tanzi stanul letos v září před soudem za zpronevěru a podvody v účetnictví. Kromě něj je obviněno dalších patnáct lidí bývalí zaměstnanci, bankéři a auditoři, kteří mu měli pomáhat podvody krýt.

Tanzi dostal Parmalat do obrovských dluhů a firma nakonec neměla na jejich splácení. Bývalý šéf sice tvrdil, že firma má 4 miliardy eur na kontě na Kajmanských ostrovech, ale ukázalo se, že žádný takový účet neexistuje. Následná kontrola pak odhalila účetní podvody.

Parmalat má dnes cenu 4 miliardy eur

Poté, co byla firma v říjnu opět uvedena na milánskou burzu, dosáhla její účetní hodnota pěti miliard eur, což je třikrát více než její kapitalizace před kolapsem v prosinci 2003. Včerejší obchodování uzavírala na kurzu 2,47 eur, což znamená, že má tržní hodnotu necelé čtyři miliardy eur.

O akvizici potravinářského kolosu se mezitím snažili jeho konkurenti. Italská společnost Granarolo byla ochotna koupit ji za dvě miliardy eur. Získat Parmalat se snažil i fancouzský Lactalis. Potvrzení Bondiho v čele koncernu však zřejmě znamená, že Parmalat zůstane samostatnou firmou a jeho konkurenti si tak budou muset nechat na jeho převzetí zajít chuť.

 

Právě se děje

Další zprávy