Portugalsko oficiálně požádalo o peníze. Akce začíná

Karel Toman
8. 4. 2011 9:15
Po Řecku a Irsku se Portugalsko stává třetí zemí eurozóny, která fakticky zbankrotovala
Portugalský premiér (v demisi) José Sócrates požádal o finanční záchranu své země
Portugalský premiér (v demisi) José Sócrates požádal o finanční záchranu své země | Foto: Reuters

* Portugalsko požádalo EU o finanční záchranu * Brusel slíbil reakci v řádu dní až týdnů, případná česká pomoc může dosáhnout 11 miliard korun * Španělsko prodalo dluhopisy bez obtíží

Lisabon - Portugalsko je třetím státem eurozóny, který fakticky zbankrotoval.

Země oficiálně požádala o finanční pomoc, jak řekl před jednáním ministrů financí Evropské unie řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Pomoc by měla podle odhadů dosáhnout 70 až 80 miliard eur (v přepočtu zhruba 1,7 až 1,9 bilionu korun).

Odpověď Bruselu, kde shodou okolností sedí v roli šéfa Evropské komise také Portugalec José Manuel Barroso, bude rychlá. což prozatím uklidňuje trhy.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl agentuře Bloomberg, že vyřízení finanční pomoci Portugalsku bude trvat dva až tři týdny. Bude podobně jako v předchozích případech vázáno určitými ekonomickými podmínkami.

Uklidňujícím dojmem má působit prohlášení španělské ministryně hospodářství Eleny Salgadové. Španělsko podle ní nebude postupovat jako soused a o finanční pomoc z EU žádat nechce.

Španělsko je další zemí na seznamu těch, které by se mohly dostat do kritických potíží. Potenciální pomoc pro něj však přesahuje možnosti záchranného balíku, který daly dohromady země eurozóny. Španělsko ale ve čtvrtek prošlo první důležitou zkouškou: pohodlně prodalo státní dluhopisy za 4,1 miliardy eur (asi 100 miliard korun), zájem byl solidní.

Česká pomoc: teoreticky 11,25 miliard korun

Pokud by Portugalsko čerpalo pomoc i z Evropského mechanismu finanční stability (EFSM), Česko by podle agentury ČTK záruky za úvěry vyšly nejvýše na 11,25 miliard korun. EFSM existuje vedle hlavního záchranného fondu eurozóny, v němž Česko není.

Česko se již teoreticky podílelo na záchraně Irska, když se zaručilo za 6,7 miliardy korun, tedy na podílu z 22,5 miliardy eur (zhruba 540 miliard korun), které Irové čerpají právě z EFSM. V tomto balíku zbývá ještě 37,5 miliardy eur (zhruba 900 miliard korun).

Garance neznamenají, že by česká vláda musela cokoliv platit. Platila by jen v případě, že by Portugalci svoje závazky neuhradili. Tehdy by Česká republika musela odvést celou částku do rozpočtu EU.

Drahé dluhopisy

Portugalská vláda o pomoc žádá poté, co ve středu sice prodala dluhopisy, které potřebovala, kvůli nejistotě po nepřijetí úsporných opatření a odstoupení kabinetu si ale za ně trhy účtovaly neudržitelnou přirážku.

"Zkusil jsem všechno, ale dostali jsme se do bodu, kdy neučinit rozhodnutí by přineslo rizika, která si nemůžeme dovolit," řekl odstupující premiér José Sócrates v televizním projevu z Lisabonu.

Už ve středu během dne bylo jasné, že bez nějaké formy rychlé pomoci Portugalsko do předčasných voleb nepřežije. Tamní banky totiž začaly tlačit na odstupující vládu, aby si před samotnou dohodou o mezinárodní záchraně sjednala překlenovací půjčku.

Portugalsko tou dobou začalo vést jednání s Evropskou unií o tom, jak uspokojit své nejbližší finanční potřeby. Oficiálně tím přiznalo, že není schopno zvládat své závazky a fakticky tak naplnilo definici bankrotu. Ještě to ale není bankrot "čistokrevný," protože země eurozóny ho nejspíš zachrání.

Životně důležitá půjčka

Právě portugalské banky jsou za poslední měsíce největšími kupci vládních dluhopisů. Od svržení vlády José Sócrata jsou ale stále méně ochotny státní dluh nakupovat. V úterý ratingová agentura Moody's snížila dlouhodobé hodnocení Portugalska o jeden stupeň.

"Je to otázka expozice, nikoliv soud nad rizikovostí Portugalska," řekl výkonný ředitel Banco BPI Fernando Ulrich Financial Times. "Banky, které jsou vládnímu dluhu vystaveny více, už nechtějí tuto expozici zvyšovat," dodal.

V úterý vzrostla přirážka na portugalských vládních dluhopisech na nový rekord historie eurozóny.

Středeční aukce krátkodobých dluhopisů za dvě miliardy eur je proto vnímána jako rozhodující test nálady trhů poté, co premiér José Sócrates podal 23. března demisi. Tím se zároveň uvolnila cesta k předčasným volbám 5. června.

Už den nato se mluvilo o tom, že Portugalsko bude potřebovat na záchranu 80 miliard eur v řádu dní.

Nejmenovaný evropský úředník listu prozradil, že rozhovory v Lisabonu se zaměřily právě na  červen, kdy Portugalsko potřebuje splatit sedm miliard eur ze svého dluhu a úroků z něj.

Podle pravidel eurozóny nesmí EU poskytnout překlenovací půjčku žádnému ze svých členů. Zmíněný úředník však prohlásil, že rozhovory v Lisabonu se soustředily právě na to, jak uspokojit portugalské finanční potřeby v červnu. EU přitom trvala na novém balíčku úsporných opatření ze strany Portugalska. Právě jejich odmítnutí ze strany opozice přitom vedlo k premiérově demisi.

Moody's: Trhy Portugalsku bez vlády nepůjčí

Moody's uvedla, že věří tomu, že ostatní země eurozóny Portugalsku pomohou, zdůraznila ale, že nová vláda bude muset neodkladně vyjednat záchranu.

Podle agentury je "velmi nepravděpodobné", že by se dlouhodobí věřitelé otevřeli portugalské vládě nebo tamním bankám předtím, než bude nová vláda schopna rozehnat pochyby o odhodlání země k rozpočtovým škrtům.

 

Právě se děje

Další zprávy