Agentura S&P snížila rating Portugalska o dva stupně

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
25. 3. 2011 9:18
Agentura S naplnila své varování, poslala Portugalsko nad hranici spekulativního pásma
Portugalský premiér José Sócrates ve čtvrtek rezignoval.
Portugalský premiér José Sócrates ve čtvrtek rezignoval. | Foto: Reuters

Sydney - Rovnou o dva stupně snížila v pátek celkové hodnocení Portugalska mezinárodní ratingová agentura Standard&Poor's (S&P).

Nově má tedy země, která je podle odhadů dalším adeptem na mezinárodní finanční pomoc, známku BBB navíc s negativním výhledem. Ten napovídá, že další pokles hodnocení není vyloučen, což by poslalo Portugalsko do spekulativního pásma.

Důvodem snížení ratingu je vývoj politické situace v zemi. Menšinové vládě premiéra José Sócratese se nepodařilo prosadit potřebná úsporná opatření a premiér proto oznámil svou rezignaci.

Další dva členové velké ratingové trojky hodnotí schopnost Portugalska dostát závazkům známkami A3 v případě Moody's a A-minus u Fitch Ratings, která ve čtvrtek hodnocení o dva stupně snížila.

O Portugalsku jako neslavném nástupci Řecka a Irska se hovoří už od odsouhlasení pomoci Irsku v roce 2010. Na rozdíl od Španělska se ale jeho sousedovi nedaří přijmout úsporná opatření, která by mu pomohla dluhy ustát.

V reakci na politickou krizi se na trzích zvýšila riziková prémie portugalských dluhopisů a úrok z desetiletých dluhopisů portugalské vlády vzrostl na historický rekord nad 7,7 procenta.

Zatímco Řecko potřebovalo na záchranu 110 miliard eur od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, Irsko pak 85 miliard, Portugalsko by podle odhadů mohlo vyjít s šedesáti až osmdesáti miliardami.

Summit Evropské unie v noci na pátek definitivně schválil vznik Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Má nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF) a zemím platícím evropskou jednotnou měnou, které se ocitnou v problémech, bude moci půjčit až 500 miliard eur.


 

Právě se děje

Další zprávy