Portugalské dluhy letí vzhůru, bankrot je na spadnutí

Karel Toman
5. 4. 2011 8:40
Trhy volají po věrohodném plánu úspor, ten ale nepřijde dřív než po červnových volbách
Foto: Reuters

* Náklady na obsluhu dluhu Portugalska stouply na 10 procent * Přesvědčení, že k odvrácení bankrotu země potřebuje mezinárodní záchranu, narůstá

Lisabon - Riziková přirážka na portugalské pětileté dluhopisy vyskočila v pondělí na 9,91 procenta. To je výš, než byla úroveň irských dluhopisů v době, kdy musel být před bankrotem v listopadu loňského roku zachráněn Dublin.

Měřeno pojistkou proti bankrotu (credit default swaps) dávají portugalskému bankrotu trhy podle Financial Times 40procentní šanci. To je o deset procent víc než před měsícem.

"Portugalsko potřebuje mezinárodní záchranu, to je hotová věc. Možná bude také muset restrukturalizovat své dluhopisy, což by mohlo spustit nákazu i jinde," řekl listu Marc Chandler, strategický analytik lucemburské finanční společnosti Brown Brothers Harriman.

Test přijde ve středu, problémy v červnu

S výjimkou odstupujícího premiéra José Sócrata už ani mnoho politiků v Portugalsku nevěří, že se podaří záchraně vyhnout.

Důležitý test, který hodně napoví, přijde už ve středu, kdy země musí prodat krátkodobé dluhopisy za dvě miliardy eur. I když úředníci tamního ministerstva financí předpokládají, že peníze získají, budou za ně patrně muset platit vysokou přirážku.

Největší výzva ale přijde v červnu, kdy Portugalsko potřebuje na dluhopisech a úrocích splatit sedm miliard eur.

Nedávný pád Sócratovy vlády věc navíc zkomplikoval, protože případné rozhodnutí o záchraně se tím nejspíš odsunulo až za datum předčasných voleb vypsaných na 5. června.

Evropští politici věří, že Portugalsko do té doby bez záchrany vydrží, v pátek se ale finanční ministři eurozóny sjedou do Bruselu, aby se zabývali státními dluhy v Portugalsku, Irsku a Řecku.

Opozice chce bankrot hodit na Sócrata

Foto: Reuters

Odstupující premiér Sócrates trvá na tom, že země pomoc nepotřebuje. Opoziční demokraté, kteří odmítli podpořit poslední vládní balíček úspor, a tím Sócratův kabinet vlastně svrhli, by ale byli raději, kdyby o pomoc požádal on, než aby to později museli udělat oni.

Odklady přitom mezi některými investory budí obavy, že problémy Portugalska se mezitím mohou přenést i na Španělsko, které si přitom v úsporách vede lépe.

V pondělí to sice nebylo znát, protože rizikové přirážky španělských dluhopisů naopak klesly. Na trzích však panuje obava, že problémy Portugalska mohou obrátit pozornost i na zadlužené španělské banky a regiony.

K uklidnění těchto obav by Portugalsko potřebovalo důvěryhodný plán úspor, jeho sestavení ale po svržení vlády potrvá měsíce.

Ztráty z bankrotů pocítí příště i investoři

"To, co dělají politici v EU, uklidní investory mnohem spíš než cokoliv, co může Portugalsko udělat," řekl listu Financial Times Felipe Silva, hlavní manažer obchodování se státními dluhopisy u Banco Carregos z portugalského Porta.

Na finančních trzích vládla nejistota ohledně toho, jak Evropa naloží s dluhy Irska a Řecka po roce 2013, odkdy svůj podíl ztrát při případném státním bankrotu ponesou i soukromí investoři.

První nápovědu dal summit EU 25. března, další odpovědi přijdou zřejmě tento pátek.

"Jakákoliv pozitivní zpráva v tomto ohledu prospěje i Portugalsku," naznačil Silva.

 

Právě se děje

Další zprávy