Nechte si dovézt víno, ale zaplaťte daň

Dušan Klimeš
23. 11. 2006 11:59
Brusel - Evropský soud dnes posunul společný trh o krok zpět. Cigarety a alkohol pro osobní potřebu se budou danit, pokud si je necháte poslat.

Spotřební daň z tabáku a alkoholu musí při dovozu platit úplně všichni obchodníci. Platí ovšem limity, do nichž si lidé pro svou potřebu mohou dovézt kuřivo a pití, aniž by tuto daň museli zaplatit. Spotřební daň uhradí jen v ceně vína či krabičky cigaret, kterou koupili v zahraničí.

Dnes však Evropský soud jasně řekl, že pokud má být takový výrobek od spotřební daně osvobozen, musí si ho člověk dovézt sám přes hranice.

Není tedy možné si například objednat balík cigaret v Rakousku, nechat si je dovézt kurýrní službou a "vyhnout" se tak platbě spotřební daně na českých hranicích, přestože jsou prokazatelně pro vlastní spotřebu a nejsou určeny na prodej.

Foto: Aktuálně.cz

Milovníci vína žalují

Celý případ se před soud dostal kvůli stížnosti spolku, v němž je asi 70 nizozemských milovníků vína. Ti si každoročně ve Francii vyberou několik desítek lahví a pak si je nechají nizozemskou spediční službou dovézt až domů.

Nikdy nepřekračují povolené limity dovozu pro osobní spotřebu, přesto jim nizozemské úřady vyměřily spotřební daň téměř tisíc eur.

Přes internet dráž

Soud tedy udělal čáru přes rozpočet nejen tomuto spolku, ale především desítkám internetových obchodů, které se chystaly na zahájení prodeje alkoholu a cigaret přes internet do ostatních států Evropské unie.

Tato "zvláštní" daň totiž výrobky prodraží natolik, že úplně zmizí výhodnost internetového prodeje i toho, že jsou výrobky posílány ze zemí, kde jsou podstatně lacinější.

Komise nesouhlasí

S výkladem soudu ale nesouhlasí Evropská komise. Ta argumentuje tím, že to posouvá volnost pohybu zboží do doby před přijetím inkriminované směrnice, která ji měla naopak zvýšit.

Soud ale kontruje prohlášením, že pokud je ve směrnici mezera, je na zákonodárcích, aby ji opravili, nikoli na soudu, aby rozhodoval proti schválené směrnici.

Evropská komise už chystá novelu, která by tyto nejasnosti mohla vyřešit.

 

Právě se děje

Další zprávy