Milion lidí vyhání peticí europarlament

Michal Najman
19. 9. 2006 12:45
Brusel - Petici, která požaduje, aby Evropský parlament měl pouze jedno sídlo, a to v Bruselu, už podepsalo milion občanů Evropské unie.

Realizace jejich přání nejspíš narazí na francouzské veto.

Internetová petice na stránce oneseat.eu vrátí na půdu Evropského parlamentu již tolikrát diskutované téma - proč se na několik dní v měsíci přesouvat z Bruselu do Štrasburku, když to znamená jen vyhazování stovek milionů eur.

Petici iniciovala skupina poslanců Evropského parlamentu vedená švédskou liberálkou Cecilií Malmströmovou. K problému se vyjádřila i švédská eurokomisařka Margot Wallströmová, zodpovědná za oblast komunikace. Od jejích prohlášení typu "Štrasburk se stal negativním symbolem vyhazování peněz", se však Evropská komise distancovala.

"Stěhovat celý parlament dvanáctkrát ročně za cenu stovek milionů eur je neobhajitelné," tvrdí Malmströmová.

Infobox

Fakta a zajímavosti o EP:

  • jediné shromáždění na světě, které nemá jedno sídlo
  • zabírá 9 hlavních budov ve třech městech - Bruselu, Lucemburku a Štrasburku
  • 12krát ročně se poslanci stěhují na jednání ve Štrasburku na celkem 60 dní
  • všech 732 poslanců má kanceláře jak v Bruselu, tak ve Štrasburku
  • náklady na více sídel jsou odhadovány na 200 milionů eur ročně (15 procent rozpočtu Evropského parlamentu)
  • když je zasedání v Bruselu, musí se přesunout cca 200 lidí
  • když je zasedání ve Štrasburku, přesouvá se několik tisíc lidí

Evidentně s ní souhlasí nejen více než milion Evropanů, ale i většina europoslanců. Jejich snahy ale doposud vždy zastavili francouzští kolegové. Ti se Štrasburku vzdát nehodlají.

Maastrichtská smlouva z roku 1992 potvrdila roli Štrasburku jako jednoho ze sídelních měst Evropského parlamentu. Jakákoliv úprava této smlouvy by potřebovala jednomyslnou shodu v Evropské radě.

Jako ve Federálním shromáždění

Místopředseda Evropského parlamentu Miroslav Ouzký s iniciativou souhlasí a podle svých slov již několikrát na toto téma vystoupil. Vždy však se stejným neúspěšným výsledkem.

"Připomíná mi to bývalou budovu Federálního shromáždění, kam poslanci přijeli, odhlasovali a zase odjeli. Devadesát pět procent poslanců si přeje změnu, přes francouzské veto však vlak zatím nejede," řekl dnes Ouzký deníku Aktuálně.cz.

"Poslanci Evropského parlamentu již před jarním summitem EU schválili společnou pozici, v níž chtějí, aby jediným sídlem Evropského parlamentu byl Brusel, a pověřili předsedu Josepa Borrella, aby toto stanovisko předal Radě, která o tom musí rozhodnout. Je politováníhodné, že toto neučinil," říká Tomáš Zatloukal, zvolený za SNK.

Problém plýtvání penězi na půdě Evropského parlamentu se netýká jen sídelních měst, ale i počtu oficiálních jazyků. Jejich snížení na rozumný počet by také ušetřilo evropským daňovým poplatníkům desítky milionů eur.

Jeden francouzský diplomat řekl serveru EUobserver.com, že "milion hlasů určitě nezůstane nepovšimnuto, ale nepředpokládám žádnou diskusi na úrovni evropských institucí."

Europoslanec Miroslav Ouzký (ODS).
Europoslanec Miroslav Ouzký (ODS). | Foto: Archiv EP

Radnice si přilepšovala

Tiskový mluvčí největší strany EPP-ED Antoine Ripoll z Francie říká, že mnozí poslanci strany jsou proti jakýmkoliv změnám, které by znamenaly ohrožení pozice Štrasburku. Sám tento problém považuje za minoritní a podle něj je mnoho jiných záležitostí s vyšší prioritou.

"Cena 200 milionů eur je cena za politické rozhodnutí a já ji nepovažuji za nadměrnou," dodal pro deník Aktuálně.cz Ripoll.

V neúspěšném návrhu Evropské ústavy bylo uvedeno, že pokud petice získá milion podpisů, musí se jí zabývat Evropská komise. Dnes má Malmströmová na tiskové konferenci oznámit, jak hodlá dále postupovat.

Budova Evropského parlamentu se již před časem stala velmi ožehavým tématem. Radnice francouzského města totiž podle názoru mnohých "parazitovala" na evropském rozpočtu. Byla totiž prostředníkem při pronajímaní tamní budovy, a ročně si tak "připsala" na své konto tři miliony eur.

Nyní je budova ve Štrasburku již majetkem parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy