Evropský soud: Rozdělte Sony BMG

Dušan Klimeš
13. 7. 2006 12:00
Lucemburk - Evropský soud zvrátil rozhodnutí Evropské komise, která povolila vznik jedné ze čtyř největších firem hudebního průmyslu. Uvnitř: NEJVĚTŠÍ FIRMY

Soud první instance vyhověl stížnosti skupiny nezávislých nahrávacích společností a potvrdil, že fúzi v hodnotě jedné miliardy liber, tedy asi 42 miliard korun, je potřeba ještě podrobněji prozkoumat.

"Společnost se může odvolat, dnešní rozhodnutí však znamená, že společnost musí činit kroky ke svému zpětnému rozdělení," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí Evropského soudu Balázs Lehóczki.

Podle ČTK se však firma Bertelsmann vyjádřila v tom smyslu, že firma zůstává spojená, neboť komise rozhodnutí přehodnotila.

Podle soudu regulátoři neadekvátně posoudili dopad na celý průmysl. Fúze by mohla tvrdě zasáhnout volné konkurenční prostředí, tvrdí evropští soudci.

Díky spojení vznikla "velká čtyřka" nahrávacích společností, které ovládají 80 procent trhu.

Infobox

Největší nahrávací společnosti světa:

  • Universal Music Group: Její světový tržní podíl asi 25 procent, vznikla fúzí firem PolyGram a Seagram
  • Warner Music Group: Na celosvětových prodejích se podílí 12 procenty. K jejím hvězdám patří Madonna, Linkin Park, či Red Hot Chilli Peppers
  • EMI Group: stejně jako Warneru jí patří 12 procent trhu. Vlastní práva k nahrávkám Beatles.
  • Sony BMG: Má přibližně stejný podíl trhu jako Universal, tedy 25 procent. Vznikla v roce 2004 spojením Sony Music Entertainment a Bertelsmann Music Group

Komise má potíže

Výsledek soudu však zajímal nejen malá studia, která žalobu podala pod hlavičkou sdružení Impala, ale i největší konkurenty. Warner a EMI. Ti byli zvědavi, jak se k spojení světových špiček tato instituce postaví, neboť i ony již dlouhou dobu koketují s myšlenkou na spojení.

 

"Komise dostatečně neprokázala, zda spojení způsobí riziko dominantního ovládnutí trhu nebo že toto riziko po spojení dvou firem nehrozí," uvádí Soud první instance ve svém prohlášení.

 

Odpovědí komise je, že se na fúzi bude muset ještě podívat.

 

"Musíme se podrobně seznámit s rozsudkem. Ale pokud bylo rozhodnutí komise anulováno, je nucena celý případ znovu zhodnotit," řekl agentuře Reuters mluvčí komise.

 

Proti rozhodnutí soudu se může Evropská komise odvolat.

 

Přestože v roce 2004 spojení schválila, zároveň řekla, že bude nadále hudební průmysl pečlivě sledovat "a je připravena zasáhnout proti přílišné míře monopolizace evropského trhu".

Ďábelské spojení

Komise své konečné "ano" ke spojení Sony Music a BMG řekla před dvěma lety, v červenci roku 2004. Tím vznikl hudební gigant, který spolu se svým konkurentem Universal Music "obhospodařuje" až padesát procent trhu.

Foto: Aktuálně.cz

Spojením se zredukoval počet celosvětových hráčů z pěti na čtyři. A Sony BMG se stala nejsilnější z nich.

Evropská komise povolila fúzi i díky tomu, jak nahrávacím studiím globálně klesají tržby. V roce, kdy Evropská komise dala své svolení, to bylo o dvacet procent. Nic tak nepomohl protest téměř dvou tisíc nezávislých studií, která tvrdila, že jim spojení Sony a BMG ztíží přístup do distribuční sítě.

 

Právě se děje

Další zprávy