Soud: Pohlcení Endesy je v pořádku

Dušan Klimeš
14. 7. 2006 13:10
Lucemburk - Evropský soud první instance dal za pravdu Evropské komisi a uznal právo firmy Gas Natural spojit se se španělskou Endesou.

Podle soudu udělala komise správně, když se spojením obou firem odmítla zabývat a vše přenechala národním úřadům. Jejich spojením se prý skutečně neocitne evropský trh v ohrožení a nevytvoří se "nezdravý" monopol.

Endesa se žalobou snažila zvrátit nepřátelské převzetí ze strany firmy Gas Natural.

V listopadu loňského roku Evropská komise rozhodla, že na spojení obou firem by se měl zaměřit španělský antimonopolní úřad. Ani jedna z firem prý nezískává více než třetinu tržeb mimo hranice Španělska.

To je podle komise hranice, kterou by musel překročit objem tržeb, aby mohlo být rozhodováno o vlivu na evropský trh.

Podle rozsudku neměla Endesa pravdu, když žádala, aby komise při výpočtech tržeb použila účetní standardy IFRS místo španělských GAAP.

Ani další námitka Endesy, že komise udělala chybu při výpočtu tržeb z distribuce plynu, a že tak celá procedura rozhodování byla chybná.

Obě strany mají nyní dva měsíce na podání odvolání k Evropskému nejvyššímu soudu.

Špatné účetnictví

V září loňského roku Gas Natural oznámil, že má v plánu nabídnout akcionářům Endesy stoprocentní odkup jejich společnosti. Rozhodnutí o míře monopolizace bylo dáno do rukou španělských antimonopolních úřadů.

Rafael Miranda, šéf španělské Endesy, se snaží ubránit nepřátelskému převzetí ze strany Gas Natural
Rafael Miranda, šéf španělské Endesy, se snaží ubránit nepřátelskému převzetí ze strany Gas Natural | Foto: Reuters

Jenže podle Endesy se jednalo o nepřátelské převzetí, a tak se rozhodla jednat. Podala k Evropskému soudu žalobu na rozhodnutí Evropské komise. Podle Endesy měla o spojení rozhodovat přímo komise, nikoli lokální úřad ve Španělsku.

Námitkou, která měla zvrátit rozhodnutí, bylo to, že Evropská komise vypočítávala objem tržeb na základě španělských účetních standardů. Podle Endesy měla použít mezinárodní standardy IAS/IFRS. Tím by se prý tyto tržby "přehouply" přes hranici, kdy by se již fúzí musela zabývat Evropská komise.

Soud však rozhodl, že komise je povinna vzít v úvahu účetnictví firmy z roku předešlého, tedy 2004. A jediným účetnictvím, které měla za tento rok Endesa k dispozici a které bylo ověřeno a vedeno dle španělských právních předpisů, bylo to vedené dle standardu GAAP.

Komise tak prý správně využila právě tohoto účetnictví a tohoto standardu k výpočtu objemu zahraničních tržeb.

 

Právě se děje

Další zprávy