Miliardová kauza "smrtícího léku" začíná

Adam Junek
7. 2. 2006 0:00
New Orleans - Na druhý pokus se porota pokusí rozlousknout federální proces proti firmě Merck Co., výrobci přípravku Vioxx, který dle žaloby zabil pacienta.
Tyto pilulky podle tisíce žalob měly přispět k infarktu svých uživatelů. Jejich výrobce firma Merck & Co. popírá, že by o tom věděla dříve, než stáhla lék z oběhu.
Tyto pilulky podle tisíce žalob měly přispět k infarktu svých uživatelů. Jejich výrobce firma Merck & Co. popírá, že by o tom věděla dříve, než stáhla lék z oběhu. | Foto: Aktuálně.cz

V polovině prosince soudce Eldon Fallon označil první proces za zmatečný.

Právníci vdovy po Richardu Irvinovi se budou i nyní snažit prokázat, že lék proti bolesti Vioxx, který 53letý muž užíval, měl přímý vliv na jeho úmrtí na infarkt. První federální rozsudek naznačí, jak pravděpodobně dopadnou další kauzy.

Firmě jde přitom o stamiliony dolarů.

Zamlčela firma informace?

"Firmě rozhodně neprospěje kritika, jež vyšla právě teď v uznávaném lékařském časopise New England Journal of Medicine," uvádí server Los Angeles Times.

Magazín totiž tvrdí, že ve studii, která měla potvrdit nezávadnost Vioxxu, její autoři zatajili řadu podstatných faktů. "Autoři například vymazali ze studie záznamy o třech dalších případech srdečních infarktů, které během testů nastaly," píše se v článku.

Merck má zatím za sebou dva procesy u státních soudů v Texasu a New Jersey. První prohrál, což vedlo mnohé analytiky k předpokladu, že to má společnost "spočítané". Tenkrát porota přiřkla vdově po Robertu Ernstovi odškodné 253 milionů dolarů. Merck se okamžitě odvolal.

V druhém případě se však porota postavila na stranu firmy. Také proto je nynější soudní líčení ostře sledováno.

100 tisíc žalob?

Na Merck už bylo podáno přes čtyři tisíce žalob a kvůli Vioxxu ho čekají další. Podle serveru Forbes by se konečné číslo mohlo vyšplhat až na sto tisíc. Odškodné se zatím odhaduje až na dvacet miliard dolarů.

To by z Vioxxu, který koncern Merck odstranil z trhu v září 2004, udělalo "rekordmana" mezi staženými léky. Dosud nejvyšší odškodné - nyní přesahující sedmnáct miliard - vysoudili pacienti na společnosti Wyeth kvůli dietnímu přípravku Fen-phen.

Pokud si chce Merck uchovat alespoň částečnou naději na záchranu dobrého jména, musí prokázat, že o rizicích spojených s užíváním Vioxxu nevěděl.

Jednu ztrátu už má jistou bez ohledu na výsledky procesů - tržby z prodeje tohoto léku totiž dosahovaly ročně 2,5 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy