Patenty končí, svět zaplaví levné léky

Adam Junek
4. 1. 2006 0:01
New York - Levné léky zaplaví letos trh. Vyprší totiž patenty originálních medikamentů a výrobci generik si tuto příležitost rozhodně nenechají ujít. Celosvětově vloni dosáhly jejich prodeje více než 50 miliard dolarů.

Patentová ochrana vyprší mnoha lékům na cholesterol, například Zocoru od společnosti Merck & Co. nebo Pravacholu od Bristol-Myers Squibb. Celkově půjde o léky, které jen ve Spojených státech vloni na tržbách svým výrobcům přinesly na 22 miliard dolarů.

Vypukne tak boj mezi producenty kopírovaných léčiv, kdo první přinese na trh levnější verzi originálu. Velmi dobrou pozici má izraelská společnost Teva Pharmaceuticals. Ta vloni ohlásila akvizici konkurenční firmy Ivax za 7,4 miliardy dolarů a vrátila se na první pozici mezi výrobci generik. Právě díky Ivaxu se jí už v Americe podařilo zaregistrovat levnější verzi Zocoru.

Analytici finančních trhů však upozorňují, že není dobré si od akcií těchto firem příliš slibovat. "Zaznamenaly už obrovský růst v loňském roce, protože vypršení patentů se čekalo. Letos by navíc v druhé polovině roku  měly akcie producentů generik mírně oslabit, protože příští rok bude mnohem méně originálů, které přijdou o patent," uvedla pro agenturu Reuters Amy Stevensová, expertka na farmaceutický trh z brokerské firmy Sasquehanna Financial Group.

Na generický trh se zaměřují i výrobci originálů

Nechtějí si totiž nechat ujít trh, který roste rychleji než celý farmaceutický průmysl. Zatím sice generika netvoří ani deset procent celosvětových tržeb za léčiva, ale jejich podíl rozhodně podle analytiků vzroste. Jen kupříkladu česká Zentiva ovládá 40 procent trhu s baleními léků v České republice, z koláče tržeb jí patří 17,5 procenta.

Vloni se do této oblasti s vervou pustila švýcarská firma Novartis. Pro svou generickou divizi Sandoz přikoupila německou společnost Hexal a americkou Eon Labs. Tím se posunula před izraelskou Tevu. Ta však následně ohlásila koupi Ivaxu. Podobně svou divizi generických léků rozšířila také francouzská Sanofi-Aventis.

Producenti generik těží z toho, že nemusejí investovat do výzkumu a vývoje. Ten přijde výrobce originálů zhruba na 800 miliónů dolarů u jednoho léku.

 

Právě se děje

Další zprávy