Merck nemá s Vioxxem vyhráno

David Koubek
4. 11. 2005 11:11
Houston / Praha - Za čtrnáct dní se bude opět rozhodovat o tom, zda lék Vioxx zabíjel. Skóre soudních sporů Mercku s pacienty je zatím 1:1.

Třetí největší farmaceutická firma v USA se připravuje na další soud, který se koná za dva týdny v texaském Houstonu. Vdova po Robertu Irvinovi žaluje Merck a žádá odškodnění za smrt manžela. Ten nepřežil infarkt poté, co měsíc užíval Vioxx. Merck ale čelí dalším žalobám - a dodnes jich je téměř 6500.

Pacienty, které Vioxx poškodil nebo pozůstalé těch, kteří po jeho užívání zemřeli, vyzývá k žalobě i česká Liga ochrany spotřebitele. Na tu se mohlu lidé obracet bezplatně. Organizace slibuje lidem odškodnění 9,5 milionů korun.

První soud Merck prohrál, druhý vyhrál

Merck v srpnu prohrál soud s vdovou po sportovci Robertu Ernstovi a zaplatil jí odškodné čtvrt miliardy dolarů. Vioxx je lék proti bolesti a artritidě, ale přišlo se na jeho vedlejší účinky při denním užívání delším než jeden a půl roku. Zvyšuje riziko srdečních a cévních komplikací. Firma loni musela lék stáhnout z trhu.

Odpůrci Mercku tvrdí, že firma neinformovala dostatečně lékaře ani pacienty, i když o vedlejších účincích věděla. Ve druhém případě soud rozhodl, že Merck žádné takové informace nezatajil a uživatele Vioxxu neoklamal (podrobnosti zde). To ale neznamená, že společnost další soudní případy vyhraje.

Případy nebyly stejné

Případ pošťáka z Idaha i soud, který teď Merck čeká, se totiž týká krátkodobého užívání léku. Frederick Humeston jej užíval dva měsíce kvůli zranění kolena z války. Následně utrpěl srdeční příhodu. Porota newjerseyského soudu rozhodla, že by infarkt dostal, i kdyby Vioxx neužíval.

Merck si podle agentury Bloomberg vyhradil na soudní spory 675 milionů dolarů. Na případná odškodnění, která by měla firma zaplatit, si však žádné peníze nevyhraila.

"Nedovolíme, aby se z Mercku dělala otevřená banka pro lidi, kteří se nás rozhodnou soudit," řekl Bloombergu hlavní obhájce firmy Kenneth Frazier.

 

Právě se děje

Další zprávy