Merck pacienty ohledně Vioxxu neklamal

David Koubek
4. 11. 2005 7:00
Atlantic City - Soud rozhodl, že Merck nezatajoval vedlejší účinky léku Vioxx. Firmu ale čekají další žaloby.

Americký farmaceutický gigant si oddechl. Druhý soud, před který se firma dostala kvůli svému léku Vioxx, dopadl tentokrát v její prospěch. V prvním soudu přišla firma o čtvrt miliardy dolarů. Zatím ale nemá vyhráno. (Nové informace)

Společnost Merck musela před rokem stáhnout lék proti bolesti kloubů Vioxx z trhu. Zjistilo se totiž, že jeho dlouhodobé užívání dvojnásobně zvyšuje riziko srdečních a cévních potíží, a může tak vést až k infarktu.

První soud: Vioxx způsobil smrt

Právě to se stalo i Robertu Ernstovi. Jeho ovdovělá manželka potom firmu Merck zažalovala a texaský soud uznal, že smrt jejího muže přímo souvisí s užíváním přípravku Vioxx.

Koncern pak vdově musel zaplatit odškodné ve výši 253 milionů dolarů. Odvolal se sice, ale utrpěla tím nejen jeho pověst, ale i tržní hodnota. Navíc následovala lavina žalob, kterých je dnes na 6500. Žalovat se chystali i čeští pacienti.

Merck měl zatajovat informace

Současný soudní spor začal podobně. Šedesátiletý pošťák z Idaha Frederick Humeston chtěl po firmě odškodné za to, že její lék mu v roce 2004 způsobil infarkt.

Žalobce tvrdil, že Merck po léta tajil možné nežádoucí účinky léčivého přípravku, aby nepřišel o obrovské tržby, kterých díky Vioxxu dosahoval. A nebylo to málo asi 2,5 miliardy dolarů ročně, což je v korunách přes šedesát miliard.

Druhý soud: Je to jinak

Porota se však rozhodla jinak. Humeston by podle ní dostal infarkt, i když by býval Vioxx neužíval. Porotci se také usnesli, že informace o vedlejších účincích a rizicích Vioxxu poskytované lékařům byly dostatečné. A navíc prohlásili, že firma Merck nezkreslila, nezamlčela a nezatajila informace o zvýšeném riziku infarktu.

Na verdikt soudu vzápětí reagoval trh: akcie farmaceutické společnosti posílily o 7 procent. Právě o tolik se akcie propadly po oznámení prvního, pro firmu negativního rozsudku.

Merck ale nemá vyhráno. Čekají na něj další tisíce žalob. Jen samotná soudkyně Carol Higbeeová, která řešila Humestonův případ, má na starosti přes dva tisíce žalob.

Farmaceutická firma se bude bránit i dál

Humestonův případ přitom není precedentem. Humeston totiž bral Vioxx jen krátkou dobu. Právníci Mercku jsou nicméně odhodláni jít do boje. "Budeme se v následujících letech tvrdě bránit případ po případu," prohlásil pro agenturu Reuters hlavní obhájce Mercku Kenneth Frazier.

Společnost bude mít co dělat. Někteří analytici tvrdí, že celková výše odškodného, kterou by měl farmaceutický gigant zaplatit, může dosáhnout až 50 miliard dolarů.

Včera vyhraný soud ale firmě může přece jen pomoci. Pokud by bývala prohrála, čekalo by jí zřejmě daleko více žalob, než má na krku teď.

 

Právě se děje

Další zprávy