Výzkum léků? Miliardy novinky nepřinesly

Adam Junek
12. 1. 2006 0:01
New York Zklamání. Přesně to nyní prožívají velké farmaceutické koncerny. V loňském roce totiž jejich investice do výzkumu a vývoje dosáhly nového rekordu, ale výsledek se nedostavil.

Farmaceutické koncerny vloni nalily do výzkumu rekordních 38 miliard dolarů. Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) však schválil jen dvacet nových léků. O rok dříve to ale bylo 36 preparátů.

Navíc schválené medikamenty léčí většinou nepříliš rozšířené nemoci. Například Exjade od švýcarského Novartisu se užívá při chronickém nadbytku železa v krvi. Naopak léky na běžné nemoci, jako třeba Pargluva na cukrovku od Bristol-Myers Squibb, jsou stále ve schvalovacím procesu a FDA rozhodnutí opakovaně odkládá.

"Jde o běžný cyklus farmaceutických společností," uklidňují analytici z Merrill Lynch. Navíc podle dalších odborníků z branže firmy v posledních letech investovaly do poznání genomu, aby bylo možné lépe předvídat vývoj nemoci. Nyní se mají začít výsledky tohoto výzkumu vyplácet.

Robert Rech, šéf specializované investiční banky Ferghana Partners, je však jiného názoru. "Genetické výzkumy přinesly stejné množství odpovědí jako otázek," citoval jej server New York Times.

Sama FDA se obává, že vývoj nových léků postupuje příliš pomalu. Dokonce se snaží zjednodušit postup, jak léky schvalovat. Právě složitý schvalovací proces obviňují farmaceuti z toho, že se jim nedaří rychle na trh dostat nové léky.

Kritici jednodušších testů však bijí na poplach a chtějí naopak přitvrdit. Nedávný případ léku na bolest Vioxx od firmy Merck & Co., který musel být stažen z trhu, protože zvyšoval nebezpečí infarktu, jim dává do ruky silnou zbraň.

Proč firmy se tak snaží přijít s novinkami a proč jejich neschopnost budí až takové obavy , že jejich akcie se na burzách pomalu ale jistě propadají? Farmaceutické koncerny totiž v této chvíli žijí z minulých úspěchů. Jejich nejprodávanější léky, díky nimž se firmy chlubí tržbami v řádech miliard dolarů, ale brzy přijdou o patentovou ochranu a vrhnou se na ně výrobci generik. Ti stejný preparát nabídnou za zlomek ceny originálu.

Nejprodávanějšími léky současnosti jsou prášky na cholesterol. Mezi nimi vede Lipitor, za nějž se už třetí rok po sobě celosvětově utratilo přes deset miliard dolarů. Až mu vyprší patent, bude to rána pro jedničku na trhu, americkou firmu Pfizer.

 

Právě se děje

Další zprávy