Bulharský regulátor navrhl zlevnit elektřinu o 6,4 %

ČTK ČTK
1. 3. 2013 16:42
Vláda přitom původně slibovala osmiprocentní slevu
Bojko Borisov.
Bojko Borisov. | Foto: Reuters

Sofia - Bulharský regulátor navrhl snížit cenu elektřiny v průměru o 6,4 procenta. Oznámila to agentura Reuters.

Vláda, kterou demonstrace proti vysokým účtům za elektřinu mimo jiné od české energetické společnosti ČEZ přiměly podat demisi, původně slibovala osmiprocentní slevu.

Regulátor navrhl snížit ceny zákazníkům rakouské distribuční firmy EVN o 7,3 procenta, klientům ČEZ o 6,7 procenta a zákazníkům další české distribuční firmy Energo-Pro o 5,3 procenta.

Slevy hodlá regulační úřad ještě konzultovat s veřejností. O nových tarifech rozhodne 5. března.

Premiér Bojko Borisov minulý týden slíbil snížení ceny o osm procent současně s oznámením, že bulharskému zastoupení společnosti ČEZ bude odebrána distribuční licence.

Bez licence je při nenapravitelných chybách

Informaci o odebrání licence ale následně upřesnil regulační úřad, podle něj zkoumání postupu české firmy na bulharském trhu teprve začalo a konečný výsledek není jistý.

Regulační úřad prý licenci firmě ČEZ Bulgaria odebere jen v případě, že šetření prokáže závažná pochybení vedoucí k "nenapravitelným škodám". Ke slyšení o výsledcích šetření je česká firma pozvána na polovinu dubna.

ČEZ v reakci uvedl, že řízení o odebrání licence považuje za neopodstatněné.

Bulharsko zvýšilo už loni v červenci ceny elektřiny o 13 procent, ale domácnosti změnu začaly tíživě pociťovat až nyní, během zvýšeného odběru v zimním období. To přivedlo do ulic desetitisíce lidí a vedlo nakonec k pádu Borisovovy vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy