ČEZ vydělal 40 miliard, Albánie ubrala takřka 6 miliard

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
28. 2. 2013 9:05
Celkem na daních a dividendách odvedl ČEZ do státní kasy 44 miliard korun
Foto: Reuters

Praha - Čistý zisk energetické společnosti ČEZ za loňský rok klesl meziročně o 1,5 procenta na 40,2 miliardy korun. Výnosy se zvýšily o tři procenta na 215,1 miliardy korun.

"Výsledky za uplynulý rok odrážejí bezprecedentní vývoj v Albánii," uvedl ČEZ ve své zprávě. Poprvé také vyčíslil ztrátu, kterou mu vývoj v této zemi přinesl. Jde o ztrátu 5,8 miliardy korun z provozního zisku před odpisy (EBITDA). Ten za celý minulý rok dělá 85,5 miliardy korun.

Letos skupina očekává pokles čistého zisku na 37 miliard korun. Výsledek albánského vývoje se ve výsledcích za 2013 již projevit nemá.

"V lednu 2013 - po odebrání licence a jmenování tzv. administrátora – bylo působení ČEZ v Albánii definitivně ukončeno. Hospodaření místní distribuční společnosti již na výsledky Skupiny ČEZ nemá dnes žádný dopad," oznámil ČEZ a dodal, že učinil první krok k zahájení mezinárodní arbitráže z důvodu poškození své investice.

Jaké faktory tedy mají stát za dalším poklesem v roce 2013? "Očekávaný pokles zisku reflektuje nepříznivý vývoj na Evropských energetických trzích, výrazný pokles cen silové elektřiny, nižší příděl emisních povolenek pro výrobu a pokles výroby v České republice," uvedl ČEZ.

Další balkánské potíže, které ČEZ momentálně prožívá se svou investicí v Bulharsku, se společnost v aktuální zprávě nesnaží nikterak vyčíslovat. Zatím je to předčasné, těžko lze další vývoj předjímat.

Čtyři tisíce na hlavu

ČEZ dále uvedl, že další aktivity se vyvíjely navzdory ekonomickým a dluhovým problémům evropské ekonomiky naopak lépe než plán. Zejména si pochvaluje výsledky v oblasti prodeje elektřiny a plynu koncovým zákazníkům a v oblasti tradingu.

"Skupina ČEZ dokonce přispěla v roce 2012 českému státu o 1,3 miliardy více než v předchozím roce. Celkem na daních a dividendách odvedla do společné kasy 44 miliard korun, což je více než 4 tisíce korun na každého občana České republiky," pochlubil se ČEZ.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy