Zdražení bulharské elektřiny překonalo i česká měřítka

Petr Holub
20. 2. 2013 7:00
Srovnání evropských cen elektřiny ukazuje, že ČEZ jde za ziskem nejrazantněji
Nebe nad Tiranou. Zadrátováno, uvnitř proudí energie ČEZ.
Nebe nad Tiranou. Zadrátováno, uvnitř proudí energie ČEZ. | Foto: Reuters

Analýza Insideru - Nepokoje v Bulharsku jde vysvětlit tím, že vláda svěřila dodávku elektřiny největšímu dravci na evropském trhu, tedy české firmě ČEZ.

Srovnání evropských cen elektrické energie, které provedl deník Insider, ukazuje, že ČEZ jde za ziskem nejrazantněji ze všech.

Podle údajů to do první poloviny roku 2012 platilo pro Česko i pro Albánii a poslední zvýšení cen v Bulharsku bylo podle dostupných údajů tak dramatické, že vyvolalo lidový odpor.

Podrobná data Eurostatu ukazují, že se elektrárenské společnosti obvykle spokojí s výnosem 10-13 eurocentů za dodanou kilowatthodinu. Pravidlo platí prakticky všude pro domácnosti, které odebírají nad 5000 kilowatthodin ročně. To například znamená, že kromě běžných spotřebičů elektřinou topí a ohřívají vodu. Za dražší elektřinu v západních zemích mohou vždy vysoké daně, které pak státy jako Dánsko nebo Německo investují do dalšího rozvoje energetiky.

Výjimku z pravidla 10 eurocentů za kilowatthodinu tvoří některé země na Balkáně, konkrétně Bulharsko, Černá Hora a Bosna, kde se distributoři dosud spokojili s výnosem okolo sedmi eurocentů. Právě snaha o dosažení obvyklého zisku stojí za tím, že v přepočtu na svou kupní sílu platí za elektřinu nejvíc Albánci.

Tamní distribuční firma, kterou byl do konce minulého roku ČEZ, inkasovala i v Albánii 10 eurocentů, tedy jen o jeden cent méně než distributoři v dvakrát bohatším Slovinsku a o tři centy méně než v třikrát zámožnějším Rakousku.

Čtěte další podrobnosti v placeném deníku Insider:

Jak vypadá zdražení v Bulharsku? Jak velkou ránu do rozpočtů domácností ČEZ zasadil?

 

Právě se děje

Další zprávy