Čtyřicet miliard v minusu. Proč Česko projídá svou budoucnost a kam má investovat?

Petr Kučera Petr Kučera
30. 8. 2018 6:58
Projděte si názory ekonomických analytiků na plán ministryně financí, která chce předložit státní rozpočet s deficitem 40 miliard korun.

Co na schodek říkají analytici?

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady: "V době hospodářského růstu by měl být rozpočet vyrovnaný, nicméně požadavky řady ministrů jsou podstatně vyšší než možnosti dané příjmy rozpočtu. Pokud by ministerstvo financí trvalo na vyrovnaném rozpočtu, pak by v současném složení vlády zřejmě nedošlo ke shodě nad rozpočtem 2019 vůbec. To by znamenalo hrozbu rozpočtového provizoria a zablokování investic. Je otázkou, zda by tato situace nebyla ještě horší než 40 miliard schodku."

Lukáš Kovanda, Cyrrus: "Je jistě pozitivní, že nově navrhovaný schodek je o 10 miliard korun nižší než původní návrh. Ambicí vlády by však mělo v současnosti být předkládání alespoň vyrovnaných rozpočtů. Cílem by také mělo být snížení veřejného dluhu v poměru k HDP na úroveň 25 procent a nižší, což jsou hodnoty, které dluh vykazoval od vzniku ČR v roce 1993 až do příchodu globální finanční krize v roce 2008. Od té doby se už jej nikdy nad předkrizovou úroveň redukovat nepodařilo - v současnosti je zhruba o 10 procentních bodů výše. Vzhledem k období mimořádné prosperity, které ČR momentálně prožívá, se jedná o promarněnou příležitost. Většina ostatních států EU dluh v poměru k HDP aktuálně snižuje."

Pavel Sobíšek, UniCredit Bank: "Schodek 40 miliard je lepší než schodek 50 miliard. Jako problém ovšem nevidím takové či jiné číslo. Za problém považuji permanentní volební kampaň, v níž všichni všechno slibují, a to zatěžuje veřejné rozpočty trvalými výdaji."

 

Právě se děje

Další zprávy