Čtyřicet miliard v minusu. Proč Česko projídá svou budoucnost a kam má investovat?

Petr Kučera Petr Kučera
30. 8. 2018 6:58
Projděte si názory ekonomických analytiků na plán ministryně financí, která chce předložit státní rozpočet s deficitem 40 miliard korun.

Proč se v době růstu dál zadlužujeme?

Česká ekonomika už pátým rokem patří mezi nejvíce rostoucí v Evropě. Proč se tedy vláda místo snižování celkového dluhu ("splátky předchozích deficitů") plánuje ještě více zadlužovat?

Ministryně Schillerová říká, že schodek je i v současné situaci ospravedlnitelný, pokud bude směřovat do investic.

Schillerová počítá s kapitálovými výdaji ve výši 122,2 miliardy korun, což je podle ní nejvíce od roku 2011. Z národních zdrojů (zjednodušeně řečeno kromě dotací z EU) má jít nejvíce peněz od roku 2007. Právě kapitálové výdaje lze označit za investice, z nichž má plynout užitek i v následujících letech (na rozdíl od běžných výdajů, které hradí provoz státu či jeho pravidelné povinné výdaje, typicky na důchody a sociální dávky).

"Žádnou z těchto investic nelze přitom považovat za nevýznamnou," uvádí nyní ministerstvo financí. Prioritou je především dopravní infrastruktura. Dále se jedná zejména o investice do sportu, vybavenosti obcí a rekonstrukcí kulturních památek, dodává ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy