Čtyřicet miliard v minusu. Proč Česko projídá svou budoucnost a kam má investovat?

Petr Kučera Petr Kučera
30. 8. 2018 6:58
Projděte si názory ekonomických analytiků na plán ministryně financí, která chce předložit státní rozpočet s deficitem 40 miliard korun.

Co na schodek říkají analytici?

Jakub Seidler, ING Bank: "Plánování deficitních schodků v současné ekonomické situaci je těžce obhajitelné. Bylo by možné jej akceptovat jen v případě, že by byl schodek tažen skutečně výrazným zrychlením investic, protože ekonomika je v mnoha směrech podinvestovaná a zvýšení investic je tak žádoucí. Vzhledem k nízké míře připravenosti nových projektů však nebude růst investic natolik silný, aby deficitní hospodaření ospravedlnil. Opět tak hrozí scénář, že se příznivá ekonomická situace vedoucí k citelnému růstu daňových příjmů smysluplně nevyužije a zdroje se projí."

Jakub Matějů, Komerční banka: "Zdá se, že ministerstvo předpokládá vyšší výběr daní a pojistného na příjmové straně. Spoléhá přitom na růst ekonomiky, protože žádná dodatečná opatření na zefektivnění výběru zřejmě nejsou v plánu. My na příští rok očekáváme další zpomalení ekonomiky, na kterou dolehnou i rizika zahraničního vývoje (ke konci příštího roku očekáváme mírnou recesi ve Spojených státech). Navíc vidíme rizika na výdajové straně v souvislosti s růstem mezd, výší plánovaných investic i takzvaných nároků z nespotřebovaných výdajů (přesun části letos nevyčerpaných peněz do příštích let). Předpokládáme, že deficit dosáhne původně plánovaných 50 miliard, s rizikem ještě vyššího schodku. V poměru k HDP však státní dluh v posledních letech klesá a zřejmě se sníží i v příštím roce."

Štěpán Křeček, BH Securities: "Již od roku 2016 dochází ke snižování plánovaného schodku o 10 miliard každý rok. V dalších letech by však ministerstvo mělo být ambicióznější a směřovat k vyrovnanému rozpočtu.

David Marek, Deloitte: "Je vhodné podívat se na celkový vývoj veřejných financí zahrnující i mimorozpočtové fondy, kraje, obce a zdravotní pojišťovny. Čistě odborné a striktně apolitické hodnocení je takové, že nyní jsou veřejné finance ČR v dlouhodobě udržitelném stavu z hlediska relací mezi saldem vládního sektoru, růstem ekonomiky, inflací a úrokovými sazbami. Minulé vládě se podařilo zlepšit celkový stav veřejných financí; nicméně je spravedlivé dodat, že tím navázala na trend, který nastavila již předchozí vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy