Čtyřicet miliard v minusu. Proč Česko projídá svou budoucnost a kam má investovat?

Petr Kučera Petr Kučera
30. 8. 2018 6:58
Projděte si názory ekonomických analytiků na plán ministryně financí, která chce předložit státní rozpočet s deficitem 40 miliard korun.

Jaké investice jsou teď potřeba?

David Marek, Deloitte: "Struktura výdajů rozpočtu je především politická záležitost. Nicméně určitá ekonomická racionalita, díky které by měla fiskální politika přispět ke zvyšování současné i budoucí životní úrovně, by samozřejmě chybět neměla. Proto by v rozpočtu neměly chybět investice do dopravní infrastruktury, školství, vědy a výzkumu. Zvyšování jejich podílu na celkových výdajích by mělo být prioritou."

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady: "Investice vlády jsou nutné především v oblasti infrastruktury, nicméně vždy by měly mít prokazatelný pozitivní přínos pro občany i ekonomiku."

Lukáš Kovanda, Cyrrus: "V programovém prohlášení vlády stojí: Ctíme pravidlo, že případný deficit musí být nižší než výše investic z národních zdrojů. Vláda tím chce říci, že když už bude ve schodku, tak jedině kvůli investicím. Ve skutečnosti říká hlavně to, že žije ve fantaskním snu nekončící prosperity. A také to, že má krátkou paměť. Na rok 2009 tehdejší vláda plánovala schodek necelých 40 miliard korun, ale nakonec kvůli světové finanční krizi končila se 'sekerou' bezmála 200 miliard. Dnešní politici jsou schopni v době rekordní prosperity proinvestovat jen desítky miliard ročně, ale zjevně nedomyšleně slibují, že jakmile případně udeří krize podobná té z doby před deseti lety, budou investovat po stovkách miliard. Z čeho? Že se v krizi dramaticky snižují daňové příjmy a bude třeba víc peněz na dávky typu podpory v nezaměstnanosti, to přece musí dobře vědět."

Pavel Sobíšek, UniCredit Bank: "S takto podaným názorem nesouhlasím. Podle Paktu stability a růstu (dohoda mezi členy eurozóny - pozn. red.) může mít nezadlužená země schodek do jednoho procenta HDP se započítáním investic. Dosáhne-li ovšem takového schodku v době konjunktury, nebude mít fiskální politika schopnost fungovat jako stabilizátor ekonomiky v době propadu."

 

Právě se děje

Další zprávy