Přehledně: Jak si sami najdete zapomenuté akcie z kuponovky a zjistíte jejich cenu

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 18. 6. 2021 8:56
Ještě stále existují stovky tisíc “zapomenutých” účtů s cennými papíry z kuponové privatizace z 90. let, které mají hodnotu mnoha miliard korun. Objevují se projekty, které za poplatky pomáhají s dohledáním a naceněním ztracených akcií, celý proces si však lidé mohou obstarat i sami. Poradíme, jak vypátrat, zda některé z těchto akcií nepatří právě vám.
Foto: Lukáš Bíba

Hurá, mám je!

Pokud skutečně zapomenuté akcie objevíte, založíte si u banky či u obchodníka s cennými papíry majetkový účet, na který se vám akcie připíšou.

  • Většina bank má založení majetkového účtu zdarma, účtují si ovšem poplatky třeba za převod cenných papírů na účet, opět to vychází na desítky korun.

Pokud firma, jejíž akcie vlastníte, vyplácí dividendy, půjdou vám také na tento účet. Některé dividendy ze zapomenutých akcií lze získat i za několik let zpětně, požádáte o ně prostřednictvím investičního poradce. 

Akcie tedy máte na majetkovém účtu, můžete si je tam nechat a třeba k nim přikupovat další. "Klient může využít investičního poradenství prostřednictvím kontaktu od našeho specializovaného investičního telefonního bankéře. Ten se mu nejpozději do tří dnů ozve, zjistí jeho potřeby a preference, identifikuje jeho znalosti a zkušenosti, očekávání výnosu a vztah k riziku, a samozřejmě také jeho majetkové poměry," uvádí Jaroslav Kropáček z České spořitelny.

  • V případě, že nechcete být investorem, můžete uzavřít komisionářskou smlouvu a požádat obchodníka s cennými papíry, aby vaše akcie za vás prodal. Sami to udělat nemůžete.
 

Právě se děje

Další zprávy