Přehledně: Jak si sami najdete zapomenuté akcie z kuponovky a zjistíte jejich cenu

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 18. 6. 2021 8:56
Ještě stále existují stovky tisíc “zapomenutých” účtů s cennými papíry z kuponové privatizace z 90. let, které mají hodnotu mnoha miliard korun. Objevují se projekty, které za poplatky pomáhají s dohledáním a naceněním ztracených akcií, celý proces si však lidé mohou obstarat i sami. Poradíme, jak vypátrat, zda některé z těchto akcií nepatří právě vám.
Kuponová knížka - základní nástroj kuponové privatizace.
Kuponová knížka - základní nástroj kuponové privatizace. | Foto: ČTK

Centrální depozitář ví vše

Je řada lidí, kteří si nepamatují, jak to vlastně s jejich akciemi z kuponovky dopadlo. Možná je v minulosti prodali, ale možná na ně také zapomněli. Dá se to celkem jednoduše zjistit. 

"Získat informace o akciích z kuponové privatizace může občan určitě sám a není to těžké. Co se týká akcií z kuponové privatizace, o kterých lidé nevědí, jsou pravděpodobně na takzvaném nezařazeném účtu vedeném v Centrálním depozitáři cenných papírů. Informace o akciích na nezařazeném účtu lze zjistit prostřednictvím jakéhokoliv účastníka depozitáře nebo přímo u depozitáře," říká Marie Mühlhoferová z Burzy cenných papírů Praha. 

  • Seznam účastníků depozitáře, u kterých se dozvíte, zda vám nějaké akcie patří, najdete zde: Seznam účastníků

Mezi účastníky patří většina českých bank a někteří obchodníci s cennými papíry. Pokud se rozhodnete pátrat přímo přes centrální depozitář, bude to pár dnů trvat. Výpis totiž poskytuje pouze korespondenčním způsobem prostřednictvím formuláře Žádost o výpis z nezařazeného majetkového účtu cenných papírů opatřeného úředně ověřeným podpisem. Aktuální poplatek za výpis z účtu doručený na dobírku je 500 korun.

"U některých účastníků je poplatek nižší než v centrálním depozitáři. Důvodem je, že účastníci jsou vybaveni pobočkovými sítěmi a klientskou infrastrukturou, kterou CDCP nedisponuje," doplňuje Mühlhoferová.

Žádost o výpis z nezařazeného účtu je jediná služba, o kterou můžete depozitář požádat. "Tedy pokud bude občan chtít například nalezené akcie prodat, převést, darovat, vždy tak musí učinit prostřednictvím účastníka depozitáře," dodává Mühlhoferová.

 

Právě se děje

Další zprávy