Přehledně: Jak si sami najdete zapomenuté akcie z kuponovky a zjistíte jejich cenu

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 18. 6. 2021 8:56
Ještě stále existují stovky tisíc “zapomenutých” účtů s cennými papíry z kuponové privatizace z 90. let, které mají hodnotu mnoha miliard korun. Objevují se projekty, které za poplatky pomáhají s dohledáním a naceněním ztracených akcií, celý proces si však lidé mohou obstarat i sami. Poradíme, jak vypátrat, zda některé z těchto akcií nepatří právě vám.
Inovované bankovky
Inovované bankovky | Foto: Ondřej Neufus

Stovka i skoro čtyři

Pátrání po zapomenutých akciích vás tedy vyjde levněji u některých bank či obchodníků s cennými papíry. Navíc pomůžou i s dalšími službami.

  • Nejprve si ale musíte sjednat schůzku s investičním specialistou. Ti sedí jen na některých pobočkách. U přepážky vám nikdo nepomůže, maximálně vás objednají právě ke specialistovi. 

Například v Komerční bance si za vyhledání, zda máte či nemáte akcie na nezařazeném účtu, účtují poplatek 99 korun. Podobně to mají některé další banky, například Raiffeisenbank. Spořitelna účtuje 380 korun, ale pouze pokud se prokáže, že žadatel má zapomenuté akcie.

"Pokud se na nás kdokoliv obrátí s tím, že by si rád prověřil, zda je vlastníkem nějakých akcí, můžeme mu na našich vybraných pobočkách, kde máme investiční specialisty, pomoci s oslovením centrálního depozitáře cenných papírů, a zjistit, zda skutečně nějaké akcie vlastní. Pokud ano, vyplní žádost, která vyjde na 380 korun," uvedl Jaroslav Kropáček, specialista pro obchodní a prodejní operace České spořitelny.

Podobné ceny jsou u obchodníků s cennými papíry. "Pro naše klienty je tato služba zdarma, pro ostatní je to 350 korun. Vyřízeno to bude rychle, v rámci jednoho dne," říká Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. 

 

Právě se děje

Další zprávy