Přehledně: Jak si sami najdete zapomenuté akcie z kuponovky a zjistíte jejich cenu

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 18. 6. 2021 8:56
Ještě stále existují stovky tisíc “zapomenutých” účtů s cennými papíry z kuponové privatizace z 90. let, které mají hodnotu mnoha miliard korun. Objevují se projekty, které za poplatky pomáhají s dohledáním a naceněním ztracených akcií, celý proces si však lidé mohou obstarat i sami. Poradíme, jak vypátrat, zda některé z těchto akcií nepatří právě vám.
Foto: Shutterstock

Zapomenuté miliardy? Zbytečné

Na trhu se nyní objevila nová služba Zapomenuté miliardy, která nabízí lidem, kteří si nejsou jistí, zda jim nějaké akcie z kuponovky patří, že jim je vyhledá. Pokud tento brněnský start-up žádné akcie neobjeví, nabízí službu zdarma. Pokud akcie najde, bude si počítat 15 procent z ceny akcií.

"Uživatel platí nálezné pouze v případě, že mu zároveň učiníme i nabídku na odkup jeho nalezených akcií. Pokud na svých majetkových účtech nebude mít žádné hodnotné akcie, nebo dokonce nebude mít majetkový účet vůbec, je využití služby zcela zdarma. Uživatel se může rozhodnout, že naši nabídku na odkup nevyužije a akcie si ponechá, v tom případě nám pouze uhradí nálezné a s akciemi může nakládat dle své libosti," uvádí společnost v tiskové zprávě. 

Doplňuje, že nabídka na odkup dohledaných akcií se odvíjí od tržní, jednoduše ověřitelné hodnoty podle aktuální ceny na Burze cenných papíru Praha. "U hodnotných veřejně neobchodovaných akcií dostane zájemce individuální nabídku odkupu závislou na tržní situaci, vždy ale výhodněji, než kdyby je uživatel prodával sám," dodává start-up.

  • "Nechat si zaplatit např. 150 Kč za nalezení jedné akcie společnosti ČSAD Brno Černovice, která dividendy nevyplácí a při stavu jejího hospodaření ani dividendy v příštích letech nelze očekávat, mi přijde opravdu neetické. Lidé sice získají informaci, že vlastní akcie, ale reálný finanční přínos to pro ně mít nebude," napsala Aktuálně.cz čtenářka Lenka Buhlová z Brna.

Tomáš Pfeiler z Cyrrusu je k nabídce společnosti také skeptický. "V tomto segmentu již delší dobu působí zkušenější hráči, kteří se účastní valných hromad neveřejně obchodovaných společností a snaží se sami aktivně oslovovat minoritní akcionáře. Jinými slovy, pokud někdo neveřejně obchodované akcie z privatizace stále vlastní, s vysokou pravděpodobností mu již v minulosti přišla řada nabídek na odkup," říká odborník.

Podle něj je navíc nálezné ve výši až 15 % z nalezené částky prohibitivně vysoké. "V případě jakýchkoliv indicií, že bych akcie z kuponové privatizace mohl vlastnit, dává větší smysl zaplatit poplatky v řádech stokorun u banky, respektive obchodníka s cennými papíry," dodává Pfeiler. 

 

Právě se děje

Další zprávy