Pražský Opatov se změní, i když to místní nechtěli. Developer miliardový projekt zmenšil

Adam Váchal Adam Váchal
2. 2. 2017 18:21
Na pozemcích, které se nachází přímo nad stanicí metra Opatov, plánuje developerská společnost Reflecta Development začít stavět do tří let. Kromě kanceláří postaví také byty. Společnost se na místě dlouhodobě potýká s protesty tamních obyvatel. Projekt proto musela oproti původním představám umenšit. První etapu projektu budou tvořit čtyři budovy. Jedna z nich bude sedmnáctipatrová výšková stavba.
Foto: ČTK

Praha – Prostor kolem pražského metra Opatov by se měl v příštích letech výrazně změnit. Společnost Reflecta Development chce do tří let začít budovat komplex několika budov na pražském Opatově.

Projekt, který v minulosti narazil na odpor obyvatel Prahy 11, firma zmenšila, díky čemuž od úředníků získala kladné posouzení jeho vlivu na životní prostředí. Během následujících měsíců tak firma plánuje požádat o územní rozhodnutí a po jeho získání také o stavební povolení na první etapu.

Vizualizace nového Opatova. Vstup do metra je uprostřed projektu.
Vizualizace nového Opatova. Vstup do metra je uprostřed projektu. | Foto: Reflecta Development

"Očekáváme, že na místě začneme stavět v roce 2020," říká předseda představenstva zmíněné developerské společnosti Jakub Sklenka. Termín, který zmiňuje, započítává i případná odvolání proti rozhodnutí úředníků v jednotlivých fázích schvalovacího procesu.

Výstavba první etapy projektu Nový Opatov podle odhadu společnosti vyjde přibližně na tři miliardy korun. Oproti původním plánům developer ubral na velikosti. Jednotlivé objekty sníží v průměru o tři patra. Čtyři budovy, které v rámci první etapy zamýšlí postavit, nabídnou zhruba 60 tisíc metrů čtverečních plochy. To je přibližně o 40 procent méně, než s čím počítal předchozí záměr. Jednou ze čtyř staveb bude i sedmnáctipatrová výšková budova.

Park i nový terminál pro autobusy

Změny doznalo i využití staveb. Původně na místě měly vzniknout převážně administrativní prostory. Nově mají na pozemcích nad stanicí metra Opatov vyrůst také byty. Tvořit by měly necelou čtvrtinu zmíněné rozlohy projektu. Zbytek připadne především kancelářím.

V prvních dvou patrech administrativních objektů chce developer vytvořit prostory pro obchody, restaurace a další služby. Podle dokumentace by po dokončení první fáze projektu mělo ve všech objektech vzniknout více než šest tisíc pracovních míst.

Součástí stavebních prací má být mimo jiné i proměna okolí stanice metra. Na místě vznikne nové náměstí a také park. Developer bude mimo jiné jednat s dopravním podnikem o proměně autobusového terminálu, jehož kapacita by se měla do budoucna navýšit. Do jaké míry terminál změní podobu, se ukáže až na základě jednání s pražským dopravcem.

Další plány nejisté

Nejasné zatím zůstávají plány developera v otázce další výstavby. "Dalšími etapami se budeme zabývat až v okamžiku, kdy bude schválený nový Metropolitní plán," vysvětluje Sklenka.

Ze zákona by měl klíčový dokument vstoupit v platnost do roku 2021. Vedení magistrátu však přiznává, že je s přípravou materiálu ve skluzu. Podle dosavadních odhadů tak Metropolitní plán nahradí stávající územní plán nejdříve v roce 2022.

Poslanec Karel Rais (ANO) navíc tento týden navrhl, aby česká města na přípravu nových územních plánů dostala více času. Navrhuje proto pozměňovacím návrhem ke stavebnímu zákonu výjimku a současné plány nechat platné až do konce roku 2025.

Reflecta Development v minulosti narazila na odpor obyvatel Prahy 11 i tamního úřadu. Kritici se obávali, že výstavba nad stanicí metra Opatov zhorší dopravní situaci i životní prostředí. Magistrátní úředníci následně jejich výtky uznali za oprávněné a developerovi umožnili výstavbu pouze ve zmíněné umenšené variantě.

Společnost se podle Sklenky bude v rámci dalšího schvalování držet všech zákonných norem a v rámci projektu nebude žádat o výjimky, které by projektu umožnily růst v rámci podlažních ploch či výšky staveb. Společnost tak chce předejít dalším možným průtahům, které by tak mohly nastat.

 

Právě se děje

Další zprávy