Rekonstrukce Fantovy budovy na pražském nádraží vyjde na 730 milionů, hotovo má být za pět let

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 1. 2017 10:16
Letos v únoru správce železnice vypíše výběrové řízení na výběr zhotovitele projektové dokumentace pro první fázi oprav. Stavět by se mělo začít v roce 2018.
Fantova budova zevnitř
Fantova budova zevnitř | Foto: ČTK

Praha – Rekonstrukce historické Fantovy budovy pražského hlavního nádraží bude dokončena zřejmě v roce 2022. Správu železnic vyjde na 730 milionů korun, řekl náměstek Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) pro správu majetku Tomáš Drmola.

Letos v únoru správce železnice vypíše výběrové řízení na výběr zhotovitele projektové dokumentace pro první fázi oprav, která zahrnuje opravu historické fasády, oken, dveří, zastřešení nebo úpravu a opravu veřejných ploch. Stavět by se mělo začít v roce 2018.

V roce 2019 by měly začít stavební práce na druhé etapě, která obsahuje dokončení rekonstrukce a oprav zbývajících vnitřních částí Fantovy budovy. Veškeré veřejně přístupné prostory budou uvedeny do původního stavu, ostatní prostory do nového stavu odpovídajícího budoucímu využití.

Dále budou kompletně obnoveny veškeré rozvody a technické zařízení budovy a elektroinstalace. Tendr na vypracování projektové dokumentace by měl začít letos v dubnu.

Rekonstrukce vnějšku historické budovy má vyjít na 210 milionů korun, náklady na práce uvnitř SŽDC vyčíslila na 520 milionů korun.

SŽDC vypověděla loni na podzim nájemní smlouvu na nádraží firmě Grandi Stazioni, která nestihla komplex včas zrekonstruovat. SŽDC zaplatila firmě 565 milionů korun jako úhradu prokazatelných nákladů, které při rekonstrukci proinvestovala, a o dalších 200 milionů se správa železnic s italskou firmou soudí.

Grandi Stazioni měla nádraží v nájmu od roku 2003 výměnou za rekonstrukci objektu. Pokud by rekonstrukci zvládla dokončit do loňského 16. října, získala by právo na pronájem nádražních prostor na dalších 30 let.

Rekonstrukce nádraží za deset miliard

Rekonstrukce a opravy všech nádraží, které převzala SŽDC, do stavu v souladu s normami by si vyžádaly deset miliard korun. Peníze chce správce získat od státu a z evropských dotací.

Během příštích tří až čtyř let chce SŽDC zrekonstruovat 60 až 80 nejvíce frekventovaných budov. Správa vlastní 1500 budov na 900 nádražích. Ve zrekonstruovaných budovách by podle Drmoly mohly vedle komerčních subjektů sídlit například státní úřady nebo policie.

Letos plánuje SŽDC investovat do oprav nádraží 470 milionů korun a 123 milionů na rekonstrukce. Rekonstruovat se budou nádražní objekty v Náchodě, Turnově, Přerově, Břeclavi, Lipníku nad Bečvou, Kuřimi, Sokolově nebo Hradci Králové. Zhruba 120 milionů správa investuje do přípravy projektů.

 

Právě se děje

Další zprávy