Vyděšený trh, panikařící Češi. Co se vlastně teď děje s energiemi a jak ceny zkrotit

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
25. 8. 2022 15:15
Vláda schválila úsporný tarif, který má domácnostem pomoci s prudce zdražujícími energiemi. Jeho efektivitu experti spíše kritizují, na burzách mezitím cenově přituhuje. Ceny energií se staly v Česku tématem číslo jedna. Jejich růst nechápou někdy ani experti, stát přitom možností na jejich ovlivnění moc nemá. Co žene cenu tak vysoko, jak funguje trh, cenové stropy a jak může lidem pomoci stát?
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Proč teď elektřina raketově zdražuje?

Oslovení odborníci se shodují, že ceny elektřiny bezprostředně ženou nahoru především problémy jaderných elektráren ve Francii. Provozovatelé totiž některé z nich odstavili kvůli zanedbané údržbě. "Další mají vlivem sucha velké problémy s chlazením," vysvětluje analytik společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer.

Nervozitu na burze zhoršuje také rostoucí cena zemního plynu. Ve čtvrtek přesáhla 300 eur za megawatthodinu, v předchozích dvou dnech byla přitom poměrně stabilní. Dražší byl plyn už jen bezprostředně po vypuknutí války, kdy se jeho cena začátkem března krátce dostala až ke 345 eurům za megawatthodinu. Ještě ten den ale klesla zpět pod 200 eur za megawatthodinu. Za zdražováním plynu v Evropě stojí právě nedostatek této suroviny ve spojitosti s ozbrojeným konfliktem mezi Ukrajinou a Ruskem.

Trh se také bojí ohlášeného dalšího přerušení dodávek ruského plynu do Evropy plynovodem Nord Stream 1. Rusko totiž oznámilo, že od 31. srpna na tři dny dodávky Nord Streamem zastaví. Prohlášení podnítilo obavy, že by se již tak silně omezený tok plynu z Ruska mohl úplně zastavit.

  • Podle Macenauera je proto i trh s elektřinou až "absurdně citlivý a vyděšený". "I nás překvapuje, jakých hodnot může cena elektřiny dosáhnout," podotýká expert.
 

Právě se děje

Další zprávy