Neuplácejte voliče a začněte reformy, radí vládě ekonomové. Projděte si recepty, jak využít růst

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 8. 2016 5:58
Anketa: Jak využít výrazné oživení české ekonomiky? V první řadě je teď čas na vyrovnaný rozpočet, zdůrazňují odborníci.

Markéta Šichtařová, ekonomka Next Finance

Foto: Next Finance

Měla by vláda usilovat o co nejnižší schodek za celý rok, nebo má nově vybrané peníze utratit? A pokud utratit, tak za co?

Prioritou ČR by měl být co nejnižší schodek rozpočtu, a časem vyrovnaný rozpočet. Proto peníze by se jednoznačně měly použít na snížení schodku dluhu. V žádném případě neutrácet – ostatně to ani ekonomicky v době vysokého růstu nedává žádný smysl.

Přispěla k vyššímu výběr daní hlavně opatření, která prosadilo ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše? Nebo je to spíše přirozený důsledek rostoucí ekonomiky?

Je to důsledek rostoucí ekonomiky. A podle stejné logiky čekáme, že příští rok budeme překvapeni negativně, protože předpokládám nižší růst, než čeká ministerstvo.

Kam až by měla vláda při takto příznivých podmínkách stlačit schodek rozpočtu pro příští rok?

Takto normativně položené otázky jsou dost zavádějící – hypoteticky a teoreticky na nulu, ale to samozřejmě naráží na politické rozložení. Čili nejsprávnější odpověď asi zní: kam až se dá. stačí k tomu jediné – nebýt příliš optimistický při odhadu růstu HDP příští rok. Pokud by ministerstvo financí automaticky počítalo s nulovým růstem a přitom třeba snížilo schodek ku HDP o jeden procentní bod proti letošku, dávalo by to smysl.

Pro jaké kroky vlády je teď nejpříznivější čas? Co by měla vláda nyní udělat, aby "zainvestovala" do budoucnosti Česka?

Nejlepší "zainvestování" budoucnosti je snížení dluhu v době hospodářské růstu. To ovšem vláda rozhodně nedělá, stále hospodaří deficitně, takže dluh navyšuje.

 

Právě se děje

Další zprávy