Neuplácejte voliče a začněte reformy, radí vládě ekonomové. Projděte si recepty, jak využít růst

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 8. 2016 5:58
Anketa: Jak využít výrazné oživení české ekonomiky? V první řadě je teď čas na vyrovnaný rozpočet, zdůrazňují odborníci.

Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank

Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank
Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank | Foto: UniCredit Bank

Měla by vláda usilovat o co nejnižší schodek za celý rok, nebo má nově vybrané peníze utratit? A pokud utratit, tak za co?

Největší chybou fiskální politiky by bylo využít jednorázové příjmy k trvalému zvýšení výdajů. Aby se tak nestalo, je přípustným opatřením vlády snad jen valorizace platů státních zaměstnanců od letošního podzimu místo od Nového roku.

Přispěla k vyššímu výběr daní hlavně opatření, která prosadilo  ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše? Nebo je to spíše přirozený důsledek rostoucí ekonomiky?

Větší část meziročního zlepšení státního rozpočtu je daná jednorázovými vlivy. Ty souvisejí na straně příjmů mimo jiné s loňským zvýšením zisků podnikové sféry a na straně výdajů s neschopností veřejného sektoru investovat dostatečné částky do zlepšení infrastruktury.

Menší část zlepšení státního rozpočtu lze také přičíst daňovým opatřením, tedy kontrolním hlášením a EET. EET se pravděpodobně dokonce projevuje s předstihem před účinností.

Kam až by měla vláda při takto příznivých podmínkách stlačit schodek rozpočtu pro příští rok?

Na mimořádnost letošních příjmů státního rozpočtu je také třeba brát ohled při sestavování rozpočtu na rok 2017. Za přípustný bych považoval schodek rozpočtu do jednoho procenta HDP, neboli do 45 miliard korun.

Pro jaké kroky vlády je teď nejpříznivější čas? Co by měla vláda nyní udělat, aby "zainvestovala" do budoucnosti Česka?

Vláda by měla napnout úsilí hlavně ke zrychlení přípravy infrastrukturních staveb. Skluz v této oblasti znamená nejen šetření peněz daňových poplatníků na nepravém místě, ale navíc riziko neutracení zdrojů z evropských fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy