Neuplácejte voliče a začněte reformy, radí vládě ekonomové. Projděte si recepty, jak využít růst

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 8. 2016 5:58
Anketa: Jak využít výrazné oživení české ekonomiky? V první řadě je teď čas na vyrovnaný rozpočet, zdůrazňují odborníci.

Lukáš Kovanda, ekonom Roklen

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda | Foto: DVTV

Měla by vláda usilovat o co nejnižší schodek za celý rok, nebo má nově vybrané peníze utratit? A pokud utratit, tak za co?

Aktuální čísla jsou příznivá, dokonce nejlepší v historii. Netvařme se však, že jde o nějaký superúspěch. Mělo by být přirozené, že se v dobrých časech, takových, jaké právě prožíváme, hospodaří přebytkově. Tím se vytváří polštář, z něhož budeme čerpat v časech zlých, které opět jistě přijdou. Cílem by v současnosti měl být vyrovnaný rozpočet.

Pokud se vytvoří mírný přebytek, s čímž třeba Česká národní banka počítá pro rok 2017, může být kýžené přebytkové prostředky smysluplně vynaložit na produktivní investice, tj. např. na investice do infrastruktury nebo vědy a výzkumu. Pokud se budou prostředky vynakládat neproduktivně, tj. na sociální výdaje, příp. na platy státních zaměstnanců, není to optimální cesta.

Přispěla k vyššímu výběr daní hlavně opatření, která prosadilo ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše? Nebo je to spíše přirozený důsledek rostoucí ekonomiky?

Podívejme se na data za první čtvrtletí. Hrubá přidaná hodnota celé české ekonomiky rostla meziročně tříprocentním tempem. Objem inkasa daně z přidané hodnoty vzrostl ve stejném období meziročně o 2,9 procenta. Ministerstvo financí přispěchalo s tvrzením, že je to díky kontrolnímu hlášení a dalším jeho opatřením. Může být. Opravdu zevrubná analýza ale chybí. Růst inkasa DPH je přitom stále pomalejší než růst přidané hodnoty ekonomiky, což svádí k domněnce, že role ministerstva ve zvýšení inkasa je spíše podružná, ba dokonce zanedbatelná. Notabene když vezmeme v potaz například nárůst objemu inkasa daně z nabytí nemovitých věcí v prvním čtvrtletí, který přesáhl 17 procent. Vysoce tak převýšil nárůst objemu inkasa DPH.

V tomto případě daně z nabytí nemovitých věcí si přitom ministerstvo financí zásluhy nepřisvojuje. Citelný nárůst zdůvodňuje faktory, jež nemá ve své moci, konkrétně ekonomickým růstem a nízkými úrokovými sazbami, které skrze výhodné sazby hypoték stimulují nemovitostní trh. Jestliže ovšem 17procentní nárůst výběru daně z nabytí nemovitých věcí zdůvodňuje ministerstvo faktory, jež nemá ve své moci, kde hledat jistotu, že procentuálně nižší nárůsty inkasa DPH (ale třeba i firemní daně) jsou významně ovlivněny zásahy ministerstva? Co když jsou taktéž mnohem spíše výsledkem hospodářského růstu, případně nízkých úrokových sazeb?

Kam až by měla vláda při takto příznivých podmínkách stlačit schodek rozpočtu pro příští rok?

Příští rok by měla dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. Není to žádný příliš ambiciózní návrh. I konzervativní Česká národní banka počítá pro příští rok dokonce s mírným přebytkem veřejných financí, a to při částečném zohlednění politického cyklu a volebního roku. Pokud tedy vláda příští rok nedosáhne vyrovnaného rozpočtu, tak bude s největší pravděpodobností možné tvrdit, že schodek je čistě jen výsledkem předvolebního uplácení voličstva.

Pro jaké kroky vlády je teď nejpříznivější čas? Co by měla vláda nyní udělat, aby "zainvestovala" do budoucnosti Česka?

Měla by předně snížit daňové a odvodové zatížení práce. Objemu sociálních odvody k poměru k HDP má v celé EU vyšší jedině Francie. Případný přebytek by vláda mohla investovat do vědy a výzkumu, případně do rozjezdu dobře koncipovaných infrastrukturních projektů typu vysokorychlostní železnice.

 

Právě se děje

Další zprávy