Neuplácejte voliče a začněte reformy, radí vládě ekonomové. Projděte si recepty, jak využít růst

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 8. 2016 5:58
Anketa: Jak využít výrazné oživení české ekonomiky? V první řadě je teď čas na vyrovnaný rozpočet, zdůrazňují odborníci.

Daniel Münich, profesor na CERGE-EI

Daniel Münich, profesor na CERGE-EI
Daniel Münich, profesor na CERGE-EI | Foto: Daniel Münich

Měla by vláda usilovat o co nejnižší schodek za celý rok, nebo má nově vybrané peníze utratit? A pokud utratit, tak za co?

Vláda by v žádném případě neměla peníze vybrané nad rámec očekávaného deficitu utratit a peníze by měly být použity na snížení deficitu a snížení nárůstu celkového dluhu státu. V Česku nedošlo k žádné mimořádné události, která by vyžadovala specifické výdaje navíc. Česká ekonomika navíc svižně roste, takže ji není radno dále deficitně povzbuzovat nad rámec toho, co je schopna - v době olympijské - takzvaně udýchat.

Pro jaké kroky vlády je teď nejpříznivější čas? Co by měla vláda nyní udělat, aby "zainvestovala" do budoucnosti Česka?

Vláda nezačala včas připravovat strukturální reformy, pro které ideální čas už byl. Nedošlo k výraznějšímu posunu v řízení systému výzkumu a vývoje, kde nadále tečou desítky miliard veřejné podpory aniž by se věrohodně hodnotily výsledky a přínosy. Nezlepšila inovační prostředí pro malé a střední firmy, které jsou jinak typicky tahounem inovací.

Trojhlavá úřední hydra výběru daní z příjmů a odvodů na sociální a zdravotní pojištění z jednoho příjmu nadále zatěžuje podnikatele, firmy i veřejné rozpočty. A zatěžuje je dlouhá řada dalších zbytečných regulací.

Velmi zastaralý systém mizivé veřejné finanční podpory studia na vysoké škole se nezměnil. Reforma systému veřejných vysokých škol skončila jen mírnou nic zásadně neměnící úpravou zavedeného zákona. Reforma velmi zastaralého systému psychiatrické péče je v problémech. Nedostatek míst v předškolních zařízeních na dlouhé řadě míst přetrvává a nejistota ohledně budoucího umístění dítěte s ní.

Kvalita a profesionalita přípravy nových zákonů za poslední roky byla výrazně degradována. Hodnocení dopadů veřejných politik se stále nevede. Přetrvává vysoký stupeň licencovanosti profesí. Platy učitelů zůstávají v relaci k obdobně vzdělaným pracovníkům nejnižší ze všech vyspělých zemí světa.

Nic zásadnějšího se neudělalo v oblasti důchodové, co by pomohlo do budoucna snížit dopady neodvratného demografického stárnutí. Dalo by se pokračovat. Podmínky pro strukturální reformy měla tato vláda nebývale lepší než vlády v době ekonomické krize.

Kam až by měla vláda při takto příznivých podmínkách stlačit schodek rozpočtu pro příští rok?

Vláda by měla zásadně usilovat o dosažení nulového strukturálního deficitu veřejných rozpočtů.

 

Právě se děje

Další zprávy