Česká ekonomika loni rostla nejvíce od roku 2007, v EU byla druhá za Maltou

ČTK ČTK
29. 7. 2016 9:45
Hrubý domácí produkt (HDP) loni stoupl o 4,5 procenta. Česká ekonomika se také postupně přibližuje průměru Evropské unie, když HDP na obyvatele v paritě kupní síly stoupl na 85 procent průměru EU.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Česká ekonomika loni rostla nejrychleji od roku 2007, když hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 4,5 procenta. Mezi členskými zeměmi vstupujícími do EU po roce 2000 patřila Česku z hlediska úrovně ekonomické výkonnosti druhá nejlepší příčka hned za Maltou.

Vyplývá to z publikace Tendence makroekonomického vývoje a kvality života v České republice v roce 2015, kterou dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ekonomice loni podle úřadu pomohlo dočerpávání peněz z fondů EU a nízké ceny ropy na světovém trhu.

"Dařilo se hlavně menším až středně velkým ekonomikám. Kromě nás třeba Irsku, Maltě, Lucembursku nebo Švédsku. S poklesem se potýkalo pouze Řecko," uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Meziroční růst HDP celé EU loni činil dvě procenta.

Statistici také upozornili na to, že růst ekonomiky znamenal i pokračující přibližování ekonomické výkonnosti Česka k průměrné úrovni zemí EU. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly stoupl na 85 procent průměru EU.

Spotřebitelské ceny loni podle publikace rostly jen nepatrně, v průměru o 0,3 procenta. Bylo to nejméně za posledních 12 let. Hlavní příčinou byl podle statistiků propad cen ropy, které klesly na nejnižší úroveň od roku 2004. Ceny potravin loni meziročně klesly o 1,1 procenta, což bylo poprvé od roku 2009.

Statistici dále uvedli, že mezi roky 2005 až 2015 se spotřebitelské ceny zvýšily o 23,6 procenta. Nejvíce v tomto období podražily alkoholické nápoje a tabák, a to o 60,9 procenta.

Publikace rovněž obsahuje informace o zahraniční migraci. Cizinci podle ní loni tvořili 4,3 procenta obyvatel Česka. "Jejich podíl na populaci České republiky se proti roku 2004 navýšil o 2,5 procentního bodu. Přesto setrváváme v desítce států EU s nejnižším podílem obyvatel s cizím státním občanstvím," uvedl analytik ČSÚ Jiří Kamenický.

 

Právě se děje

Další zprávy