Nejméně dostupná metropole. Na koupi bytu v Praze je potřeba 15 ročních příjmů

ČTK ČTK
15. 9. 2024 9:11
Na koupi třípokojového bytu v novostavbě je v Praze třeba 14,6 roční mzdy. Stejně velký byt ve starší zástavbě je možné koupit v hlavním městě za 12,1 roční mzdy. Praha je tak nejméně dostupnou metropolí v Evropě, co se vlastnického bydlení týče.
Foto: Václav Vašků

Od začátku roku 2015 se ceny bytů zvýšily téměř o 150 procent, zatímco mzdy vzrostly o 62 procent. Dostupnost vlastního bydlení zhoršují také rostoucí náklady domácností spojené s bydlením a energiemi. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu.

Společnost pracovala mimo jiné s daty České bankovní asociace, podle které se ceny nových bytů na jaře v Česku zvýšily v průměru na 120 400 korun za metr čtvereční a v Praze na 142 800 korun za metr čtvereční. Na koupi nového bytu o velikosti 70 metrů čtverečních v Praze musí kupec vynaložit 14,6 ročního hrubého platu, pokud by vydělával přibližně 57 tisíc korun hrubého, což je aktuální průměrná měsíční mzda v metropoli.

Pro mimopražské kupce by byl byt ještě nedostupnější. Podle dat Českého statistického úřadu byla průměrná nominální mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí 45 854 korun.

Málo dostupné vzhledem ke mzdám jsou podle Portu také starší byty. Průměrná cena u bytu ve starší zástavbě vzrostla v květnu na 62 100 korun za metr čtvereční. Z krajských měst jsou ceny nejvyšší tradičně v Praze, kde metr čtvereční bytu ze sekundárního trhu stojí průměrně 118 300 korun. Naopak nejnižší jsou ceny nemovitostí v Ústí nad Labem, kde starší byt lze koupit v průměru za 34 700 Kč za metr čtvereční.

Zhoršující se dostupnosti vlastního bydlení nepomáhá v Česku podle analýzy ani růst nákladů domácností spojených s bydlením. I když náklady na bydlení rostly v Česku za posledních 20 let pomaleji než v Evropské unii, s platbami za bydlení, vodu, elektřinu a plyn je Česku v žebříčku na šestém místě s 26procentním podílem na celkových výdajích domácnosti. Náklady v Česku se přitom zvýšily o 8,8 procenta, v EU byl průměrný růst o 14,2 procenta.

Dostupnost nezlepšil ani mírný pokles cen nemovitostí v poslední době. Nepomáhají podle analýzy ani stále poměrně drahé hypotéky. Nabídková sazba pro září podle SwissLife Hypoindexu klesla jen mírně ze srpnových 5,42 procenta na 5,38 procenta a neočekává se, že by v blízké době měly výrazně zlevnit. Žadatelé o úvěr na nákup nemovitosti by navíc měli mít k dispozici minimálně 20 procent kupní ceny.

Po Praze je nejméně dostupné bydlení v Bratislavě, kde je na nákup bytu potřeba přibližně 14 ročních mezd, a v Mnichově s 11,6 roční mzdy. Největší podíl nákladů spojených s bydlením má podle analýzy s odkazem na předloňská data Eurostatu Slovensko následované Finskem a Dánskem. Nejnižší podíl nákladů na bydlení, necelých 12 procent na celkových výdajích domácnosti, zaplatí lidé v Černé hoře.

Portu je technologicky-investiční platforma, která vznikla v roce 2017 v investiční skupině Wood & Company. Ta má centrálu v Praze a funguje také v Bratislavě, Bukurešti, Londýně, Miláně a Varšavě.

 

Právě se děje

Další zprávy