Peníze na "loupež století" se tajně tiskly v Rusku. Bizarní tříkoruny Češi nesnášeli

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 4. 2019 18:14
Po převratu v roce 1948 se začalo hlasitěji mluvit o nutnosti změnit podobu československé měny. V té době obíhaly na území našeho státu ještě bankovky připravené exilovou vládou ve válečných letech. Na nich zobrazená témata svobodné republiky tak bylo nutné vyměnit za dělníky a rolníky. Poválečným proměnám české měny se věnuje další díl historického seriálu Aktuálně.cz.
Výměna peněz ve Státní bance československé v roce 1953
Výměna peněz ve Státní bance československé v roce 1953 | Foto: ČNB

Jen tři stovky v poměru 5:1

Reforma, která z dnešního pohledu byla spíše státním bankrotem, "ukradla" lidem veškeré úspory. Přinesla s sebou totiž výraznou redukci peněz, když z platidel z roku 1945 v hodnotě zhruba 52 miliard korun zůstal po výměně jen zlomek, zhruba 1,4 miliardy korun.

Lidé, kteří nezaměstnávali žádnou pracovní sílu, mohli vyměnit 300 korun starých peněz v poměru 5:1. Jejich ostatní hotovosti a všechny hotovosti občanů, kteří někoho zaměstnávali, se měnily v poměru 50:1.

Prostředky, které byly na zablokovaných (vázaných) vkladech z měnové reformy v roce 1945 byly anulovány. Vklady na spořitelních knížkách byly přepočteny podle své výše v poměru 5:1 (do 5 tisíc korun) až 30:1 (nad 50 tisíc korun) a vklady složené po 16. květnu 1953 v poměru 50:1.

V poměru 5:1 se proplácely rovněž mzdy a příjmy zemědělců za dodávky, sociální dávky či starobní důchody, přičemž ceny se snížily méně, a tudíž došlo k poklesu reálných mezd. 

 

Právě se děje

Další zprávy